13 / 05 / 2024

Seçim sonrası olası kur hareketlerine hangi şirketler hazırlıklı? Hangi şirketlerin döviz açığı var?

Seçim sonrası olası kur hareketlerine hangi şirketler hazırlıklı? Hangi şirketlerin döviz açığı var?

Seçim yaklaştıkça olası kur hareketlerine hazırlıklı olmak önemli. Peki reel sektör döviz varlıkları açısından bu konuda ne kadar hazırlıklı? Halka açık şirketlerden 244 tanesi net döviz pozisyonu fazla verirken, 198 şirketin döviz açığı bulunuyor. İşte, halka açık şirketlerin döviz varlıkları…



244 ŞİRKET ARTI POZİSYONDA

Seçim sonrası olası kur hareketlerine hangi şirketler hazırlıklı? Hangi şirketlerin döviz açığı var?

Halka açık şirketler arasında net yabancı para pozisyonu en yüksek şirketler sıralamasında; ilk sırada Türkiye İş Bankası yer alıyor. İş Bankası’nın geçen yıl sonunda net döviz fazlası 2021’e göre yüzde 57,08 artış göstererek 13 milyar 513 milyon lira seviyesine yükseldi. Net yabancı para pozisyonu en yüksek şirketler arasında İş Bankası’ndan sonra Aselsan geliyor. Net 12,4 milyar liralık döviz fazlasına sahip olan Aselsan, 2021 yılına kıyasla net döviz fazlasını yüzde 60,6 oranında artırmış görünüyor. Aselsan’ın ardından üçüncü sırada yer alan Sabancı Holding’in net döviz varlığı 2021 yılına göre yüzde 16,94’lük düşüş göstermesine rağmen kasasında 10 milyar 758 milyon liralık bir varlığa sahip bulunuyor.

Sabancı’yı Enka İnşaat takip ederken, şirketin net döviz fazlası yüzde 13,13 artışla 9 milyar 712 milyon lira düzeyinde bulunuyor. Enka inşaat’ı Doğan Holding ve Garanti BBVA izliyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön