27 / 04 / 2024

Seçim sonrası piyasalarda acı reçete beklentisi hakim!

Seçim sonrası piyasalarda acı reçete beklentisi hakim!

Seçimin ilk turundan sonra kredilerin dondurulması ve kredi kartlarına getirilen nakit çekme yasağı iş dünyasının tepkisi üzerine yumuşatılmasına rağmen pazar günü yapılacak ikinci tur seçimleri sonrasında radikal kararların alınması bekleniyor.



Hükümetin uyguladığı seçim ekonomisi, döviz ve altındaki yükseliş ve devam eden yüksek enflasyon ile birlikte piyasalarda tam bir belirsizlik hakim.

Bankaların üretim, tüketim ve dış ticareti doğrudan etkileyen kredileri durdurma ve kredi kartlarına nakit çekme kısıtlaması getiren uygulaması tepkiler üzerine yumuşatıldı. Ancak bu gelişmeler pazar günü yapılacak olan ikinci tur seçimleri sonrasında radikal kararlar alınacağı beklentisini de yoğunlaştırdı.

Dunya.com’dan Naki Bakır’ın yazısına göre, geçen hafta piyasaların kilitlenmesine neden olan kararların yaşattığı şok, bazı kesimlerde seçim belirsizliğine bağlanırken oluşan nakit şokun geçici olduğu vurgulandı. Ancak ekonomik göstergelerin ortaya koyduğu mali tablo ise yapısal bir durumun olduğunu gösteriyor. Seçim sonrası piyasalarda ekonomide radikal kararların alınması ve makro dengelerin düzeltilmesi amacıyla acı reçete uygulanma beklentisi var.

Seçim sonrası piyasalarda acı reçete beklentisi hakim!

DÖVİZ VE ENFLASYON NE OLACAK?

Piyasalardaki genel beklenti seçim sonrası döviz ve faizin yükseleceği şeklinde. Pazar gününe kadar sürekli olarak yapılan satışlarla baskılanan kurlarda seçim sonrası baskının kalkması ile birlikte doların 25-30 TL bandına çıkacağı şeklinde tahminler var. 2022 ekim ayında yüzde 85,5 düzeyine kadar çıkan TÜFE bazında enflasyon bu yıl 43,7’ye indi. Ancak kur kaynaklı maliyet enflasyonu ile doğru orantılı şekilde enflasyonda da tırmanış bekleniyor.

REZERVLERDEKİ ERİME KAYGI VERİCİ

Merkez Bankası'nın brüt rezerv rakamları 9 milyar dolarla pandemi sonrası en sert düşüşü yaşayarak 105,1 milyar dolara geriledi. Bankanın net rezervleri ise 1,4 milyar dolar daha düşerek 2,3 milyar dolara kadar indi. Swaplar hariç net rezervler ise eksi (-) 57,8 milyar dolar oldu.

Merkez Bankası kurları belirli bir seviyede tutabilmek için rezervlerini kullandığı için buradaki erime kur şoku korkusunu da beraberinde getirdi. Resmi rakamlarda 19.50 olan dolar kuru serbest piyasada 22,50 lira. Ancak ihracatçılar bu rakama tepki gösteriyor ve kurun en az 25 lira olmasını istiyor. Piyasalar da zaten seçim sonrası dolar rakamını bu civarda tahmin ediyor.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön