10 / 05 / 2024

Seçim sonrası piyasalarda acı reçete beklentisi hakim!

Seçim sonrası piyasalarda acı reçete beklentisi hakim!

Seçimin ilk turundan sonra kredilerin dondurulması ve kredi kartlarına getirilen nakit çekme yasağı iş dünyasının tepkisi üzerine yumuşatılmasına rağmen pazar günü yapılacak ikinci tur seçimleri sonrasında radikal kararların alınması bekleniyor.



203 MİLYAR DOLAR ÖDEME VAR!

Türkiye’nin bu yıl içinde ödemesi gereken toplam dış borç miktarı mart sonu itibariyle 203,3 milyar dolar. Vadesinde yenilenecek mevduatları düşüp, 50 milyar dolarlık cari açık ve 30-35 milyar dolarlık deprem maliyeti eklenince, 210 milyar dolarlık bir dış kaynağa ihtiyaç olacağı ortaya çıkıyor.

Geçen yıl rekor karlar elde eden bankacılık sektörü ilk çeyrekte yüzde 69,6 büyüyerek net dönem karını 107,2 milyar lira olarak açıkladı. Ancak bankalardaki 9,9 trilyon TL olan mevduat hacminin yüzde 83’ü 3 ay vadeli, 9 trilyon liralık kredi alacaklarının vadesi ise orta ve uzun vadeli. Ayrıca mevduat faizleri yükselirken, bankaların kredi alacak bakiyelerinin büyük bölümü düşük faizli. Bu dengesizlik faiz ve kurun yükseldiği ortamda sektör için riskli bir ortam yaratmış oluyor.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön