07 / 05 / 2024

Sektör alarmda resesyon sinyali veriyor

Sektör alarmda resesyon sinyali veriyor

Ekonominin en önemli ölçeklerinden biri bakır diğeri ise kereste. Bakır fiyatlarındaki son düşüş ekonomik durgunluğun bir göstergesi olarak kabul edilirken, bir diğer gösterge olan kerestenin fiyatındaki düşüş de ekonomide tehlike çanlarının çaldığının alarmını veriyor. 



100 BOARD FEETİN FİYATI 400 DOLARA DAYANDI

Chicago’da kerestede vadeli işlemler, mortgage faizlerinin yükseldiği ve konut piyasasında arz sorunlarının hafiflediği ortamda Haziran 2020'den bu zamana görülmeyen bir seviyelere indi. Mart ayındaki zirvesinden neredeyse yüzde 70 oranından fazla düşüşle fiyat, 2.3597 m3’e eşit olan 1000 board feet başına 422 dolara geriledi. Fiyatlar yıla bin 100 doların üzerinde başlamıştı. Kereste fiyatı art arda üç ay boyunca da düştü ve yılın üçüncü çeyreğinde ise neredeyse yüzde 40 değer kaybetti. 

ABD Sayım Bürosu'nun hazırladığı son raporu, gelecekteki faaliyetlerin potansiyel bir göstergesi olan yeni ev inşaatı izinlerinin de ağustosta yüzde 10 düşüşle 1.517 milyon adede düştüğünü belirtti. Böylelikle fiyatlar salgın öncesindeki seviyelere yaklaştı. Korona krizi, kereste arzını ve talebini altüst ederek endüstriye birden yukarı doğru momentum kazandırmıştı. 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön