30 / 04 / 2024

Şerefiye nasıl hesaplanır?

Şerefiye nasıl hesaplanır?

Daha çok toplu konutların yer aldığı projelerde fiyatlandırma sistemi olarak karşımıza çıkan şerefiye nasıl hesaplanır? Yanıtı haberimizde...



Şerefiye nasıl hesaplanır?

Şerefiye, aynı çatı altında bulunan dairelerin değerlerinin farklı olması durumunu ifade ediyor. Söz konusu aynı özelliklere sahip dairelerin değer farkına, manzara ve cephe farkı gibi değişiklikler neden oluyor. "Şerefiye nedir? Şerefiye ne demek?" gibi sorularınızın yanıtını özetlemek gerekirse;


Şerefiye farkı, birden fazla aynı tarz dairelerin yer aldığı binalarda manzara, güneş, açıklık, kat irtifası, gün ışığı, daire metrekaresi gibi özelliklerin farkından dolayı meydana gelen daire fiyat farkıdır. Peki şerefiye hesaplaması nasıl yapılır diye merak ediyorsanız hemen yanıtlayalım.


Şerefiye nasıl hesaplanır?

* İlk olarak birtakım gerekli verilerin toplanması gerekiyor. Örneğin, konut adedi, toplu konutun parsellerinin toplamı, toplu konutun yapılacağı bölgenin enlemi ve rakım değeri, toplu konut alanının toplam parsel adedi, maliyet farkı gibi..


* Parsel adı, parsel metrekare alanı ve parsellerde bulunan toplam blok adedi gibi parsele ilişkin bilgilerin kaydının tutulması gerekiyor.


* Parselden sonra bloklara ait bilgilerin kaydının tutulması gerekiyor. Bloğun bulunduğu parsel, blok adı, blokta bulunan toplam daire sayısı, arsa sahibine ait daire adedi, blokta yer alan her kattaki daire adedi,  blok ulaşım mesafesi metre olarak baz alınmalı, blok rakımı, bloğun güneş yönü, derece cinsinden güneş açısı ve blokta yer alan asansör sayısının da kayıtlara geçmesi gerekiyor.


* Balkon ve teras puanı, metre cinsinden manzara mesafesi, park ve bahçe puanları, dairelere ait açıklık alanları, normal kat daire alanları, çatı aktı ve zemin kat daire alanları, metre cinsinden zemin kat yüksekliği, deniz görüyorsa deniz görme mesafesi, çevre bina yüksekliği, binanın çevre arazi yüksekliği, blokta varsa arsa sahibine ait daire numaraları ve yol/cadde genişliklerinin metre cinsinden hesaplanması gerekiyor.


* Yukarıda belirtilen bilgilerin şerefiye sistemine doğru bir şekilde girilmesi halinde, şerefiye hesaplama işlemi gerçekleşmiş oluyor.


Şerefiye kriterleri..

Şerefiye kriterleri, söz konusu dairenin bulunduğu binaya, siteye ya da projeye göre değişkenlik gösteriyor. 

Örneğin, kimi projelerde şerefiye kriteri manzara ağırlıklı olurken, kimi projelerde ise ulaşım ağırlıklı ya da cephe ve yön ağırlıklı olabiliyor. 



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön