07 / 05 / 2024

şerefiye nedir ve nasıl hesaplanır

şerefiye nedir ve nasıl hesaplanır

Hem iş yerlerinde hem de aynı tip konut ve siteler için uygulanan şerefiye manzara,cephe,açıklık,bahçe durumu gibi durumlarda geçerli oluyor.Şerefiye nedir ve nasıl hesaplanır?

Şerefiye nasıl hesaplanır?

Daha çok toplu konutların yer aldığı projelerde fiyatlandırma sistemi olarak karşımıza çıkan şerefiye nasıl hesaplanır? Yanıtı haberimizde...

Temettü nasıl alınır? Bir gün önce alınan hisse temettü verir mi?

Borsa İstanbul’da temettü ödemeleri başladı. Peki birçok yatırımcının tercihi olan temettü nedir ve nasıl alınır, bir gün önce alınan hisse temettü verir mi? Uzmanı bu soruları cevapladı.

Ev sahipleri dikkat! Konut sigortası ve DASK arasındaki fark nedir?

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ardından pek çok ev sahibi de DASK ile ilgili detayları araştırmaya başladı. Peki Konut sigortası ve DASK arasındaki fark nedir?

Yüzde 25 kira zammı sınırlaması kalkacak mı?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan sıkıntılar her geçen gün artarak devam ederken, kira zammını yüzde 25 ile sınırlandıran uygulamanın 2024’te sona erip ermeyeceği de merak konusu. İşte kira zammı sınırlamasında son karar nedir ve haberin detayları...

Sezai Uçarmak Kimdir? Sezai Uçarmak eğitimi ve kariyeri nedir?

Sezai Uçarmak  kimdir?Sezai Uçarmakın' eğitim durumu nedir? Sezai Uçarmak'ın kariyeri ve eğitim durumu nedir? Sezai Uçarmak'ın kim olduğu ve Sezai Uçarmak'ın hangi alanlarda görevler aldığı ve detaylar...

İsmail Cenk Çinem Kimdir? İsmail Cenk Çinem eğitim ve kariyeri nedir?

İsmail Cenk Çinem kimdir? İsmail Cenk Çinem'in eğitim durumu nedir? İsmail Cenk Çinem kariyeri ve eğitim durumu nedir? İsmail Cenk Çinem'in kim olduğu ve İsmail Cenk Çinem'in hangi alanlarda görevler aldığı ve detaylar...

Esra Eczacıbaşı Coşkun kimdir? Esra Eczacıbaşı Coşkun kariyeri ve eğitim durumu nedir?

Esra Eczacıbaşı Coşkun kimdir? Esra Eczacıbaşı Coşkun kariyeri ve eğitim durumu nedir? Esra Eczacıbaşı Coşkun'un kim olduğu ve Esra Eczacıbaşı Coşkun'un hangi alanlarda görevler aldığı ve eğitim durumu hakkında merak edilenler. Esra Eczacıbaşı Coşkun'un eğitim durumu ve kariyeri ve tüm ayrıntılar...

Kira tespit davası ve uyarlama davası arasındaki fark nedir? Ev sahipleri ve kiracılara şok!

Milyonlarca ev sahibi ve kiracı kira tespiti ile uyarlamanın farklarını ve iki durumun nasıl dava konusu olacağını merak ediyor. Peki kira tespit davası ve uyarlama davası arasındaki fark nedir?

Askı süresi nedir?

İmar planları birçok taşınmaz, tarla ve arsa sahibini ilgilendiren bir konudur. Bu nedenle imar planları ile ilgili süreçlerin öğrenilmesi elzemdir. Askı süresi de bunlardan biridir ve imar planlarında sıklıkla bahsedilen bir süreçtir. Peki askı süresi nedir ve en fazla ne kadardır?

Giydirme cephe nedir?

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte inşaat sektöründe de yenilikçi uygulamalar yapılıyor. Bu uygulamalardan biri de giydirme cephe olarak karşımıza çıkıyor. Bu uygulama, yapıların korunaklı ve güvenli olmasını sağlamak amacıyla yapılır. Peki giydirme cephesi nedir ve neden tercih edilir? 

Kat karşılığı anlaşması nedir? Kimler arasında yapılır?

Gayrimenkul alanında kullanılan ve belirli bir işlemi kapsayan kat karşılığı anlaşması önemli bir kavramdır. Bu anlaşma gayrimenkulde söz sahibi olan belirli kişiler arasında yapılır ve önemli bir amaç taşır. Peki kat karşılığı anlaşması nedir ve kimler arasında yapılır?

Blok nizam nedir?

Blok nizam, ilgili yönetmelikler tarafından belirlenen bir bahçe düzenidir. Ayrık nizam ve bitişik nizam da farklı düzenlemeleri ifade eder. Peki blok nizam nedir, özellikleri nelerdir, önemi nedir ve neden yapılır? İşte blok nizam hakkında bilinmesi gereken önemli bilgiler…

İskan sorgulama nedir? Nasıl yapılır?

Yapı ve gayrimenkul sektöründe en çok karşılaşılan terimlerden biri de iskandır. İskan, yapının oturum iznini belgeleyen bir evraktır. Bu nedenle yapı sahiplerinin alması önemlidir. Eğer iskan belgeniz varsa sorgulamanız gerekir. Peki iskan sorgulama nedir ve nasıl yapılır?

20 yıl sonra enflasyon muhasebesi yeniden uygulanacak! Bu uygulama vergi matrahlarını etkileyecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye'de 20 yıl aradan sonra enflasyon muhasebesinin ikinci kez uygulanacağını duyurdu. Bu önemli gelişme, 2024 ve sonraki yıllar için vergi matrahını etkileyecek sonuçlar doğuracak. Peki enflasyon muhasebesi nedir ve sonuçları nelerdir? İşte detaylar…

şerefiye nedir ve nasıl hesaplanır Haberi

şerefiye nedir ve nasıl hesaplanır

Şerefiye nedir ve nasıl hesaplanır?

Tek çatı altında yer alan konutların satış değerlerinin  birbirinden farklı olmasının nedeni olarak karşımıza çıkıyor. Şerefiye, manzara, yön ve cephe farkı gibi değişikliklerden meydana gelen değer farkını ifade ediyor. Şerefiyenin farklı olması siteye,binaya ya  da projelere göre farklılık gösteriyor.

Şerefiye kriterleri şu şekilde sırayabiliriz: manzara,cephe,yön, ulaşım,kat durumu, bahçe durumu, açıklık, kat irtifası,gün ışığı, daire metrekaresi gibi..

Şerefiye payı nasıl hesaplanır?

Şerefiye payının ne kadar olacağı ile ilgili hesaplamalar, Sistem Sayim programı ile yapılıyor. Sistem sayim programına daire ile ilgili gerekli bilgilerin girilmesi sonucunda, şerefiye payının ücreti ile ilgili sonuca ulaşılabiliyor.

Sistem Sayim programına girilmesi gereken veriler arasında; Toplu konutta tüm blokları etkileyen değerler kaydı,parsellerin kaydı,bloklara ait bilgi kaydı,blokta bulunan yönlere ait veri kaydı bulunuyor.

Şerefiye hesaplaması örneği

1. Toplu konutta tüm...