29 / 04 / 2024

Sıcaklar zeytini vurdu! İspanya'da zeytinyağı üretimi düştü! Türkiye İhracattan umutlu! Fiyatlar nasıl etkilenecek?

Sıcaklar zeytini vurdu! İspanya'da zeytinyağı üretimi düştü! Türkiye İhracattan umutlu! Fiyatlar nasıl etkilenecek?

Batı Avrupa’da aşırı sıcaklar ve kuraklığın üretimi etkilemesi sebebiyle zeytinyağı fiyatlarının artacağı belirtildi. Peki, zincir marketlerde zeytinyağı fiyatları ne kadar? İşte 10 Ağustos 2022 fiyat listesi...



Sıcaklar zeytini vurdu! İspanya da zeytinyağı üretimi düştü! Türkiye İhracattan umutlu! Fiyatlar nasıl etkilenecek?

TÜRKİYE'DE DURUM NE?

Türkiye zeytinyağı ihracatında miktar açısından dünyada 12’nci sırada yer alıyor, ihracattan elde edilen gelir açısından ise 20’nci sırada konumlanıyor. Türkiye’nin zeytinyağı ihracatı geçen senenin verilerine göre yaklaşık 71 milyon dolar.

FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, İspanya ve İtalya gibi ülkelerde kuraklık nedeniyle rekoltede düşüş yaşanmasının Türkiye’nin ihracatı için bir avantaj sağlayabileceğini belirtiyor.

Sıcaklar zeytini vurdu! İspanya da zeytinyağı üretimi düştü! Türkiye İhracattan umutlu! Fiyatlar nasıl etkilenecek?

Saha gözlemlerine göre Türkiye’nin zeytinde bu sene kuraklıktan etkilenmediğini bildiren Selışık şöyle devam ediyor:

"Dünyada zeytinyağı üretimi ve ihracatının yarısından fazlası İspanya ve İtalya’ya ait. Türkiye’den alıp, işleyip ya da karıştırıp kendi markalarıyla satıyorlar. Türkiye’nin bence zeytinyağına ilişkin en büyük sıkıntısı da bu. Katma değeri yüksek markalı ürün maalesef satamıyor."

Türkiye'de verimde sıcaklık kaynaklı bir düşüş görünmediğini açıklayan Selışık, "Hatta belki de kışı soğuk geçirdiğimiz için yağışlar nedeniyle aksine bir durum bile söz konusu. Fiyatlarda 2020 yılından bu yana bir artış söz konusuydu. Ama bu sene üretim azalmaz, en azından normal çıkarsa, artış olursa bu fiyat artışı olmayacaktır diyebiliriz” ifadelerini kullanıyor.

Migros tan zeytinyağı ürünlerine yüzde 39 luk çılgın kampanya! Yudum, Kristal indirimi! İşte 16 Mayıs 2022 fiyat listesiÜRETİM GİRDİLERİ ÜÇ KAT YÜKSELDİ

Bu durumun Türkiye'ye bir avantaj sağlayabileceğini belirten Selışık, "Sofralık zeytinde sıkıntımız olmadığı için kuyular dolu. Bu seneki verim de güzel. Böyle olunca biz belki ticari açıdan iyi durumda olabiliriz. İhracat artabilir diye umut edelim“ ifadelerini kullanıyor. şeklinde konuşuyor.

Ayşegül Selışık, bu durumun ihracata olumlu yansıma ihtimaline karşılık üretim maliyetlerinin arttığını da vurgulayarak şunları söylüyor:

“İhracata olumlu yansıyacaktır. Ama çiftçiye nasıl yansıyacak derseniz, orada başka bir tartışma devreye girer. Verimde bir sorun olmazsa fiyatlar çok yükselmeyebilir ama geçen seneye göre girdi fiyatları üç katı arttığı için çiftçi açısından nasıl değerlendirilir burası tartışılır."

Peki, zincir marketlerde zeytinyağı fiyatları ne kadar? İşte 10 Ağustos 2022 fiyat listesi...


Geri Dön