28 / 04 / 2024

Sofraların vazgeçilmezi patatese rekor zam geldi! Pazara, markete gidenler şoke oldu

Sofraların vazgeçilmezi patatese rekor zam geldi! Pazara, markete gidenler şoke oldu

İğneden ipliğe gelen zamlardan son nasibini alan ise patates oldu.



Bu yıl tüm ülkede yaz geç geldi. Yazın beklenilen zamandan sonra gelmesi ve Güneydoğu Anadolu’da don ve dolu yaşanması sebze ve meyveleri de olumsuz yönde etkiledi.

Adana’da 7 TL ile tarladan çıkışı bulunan patatesin, İstanbul’da 15 TL’ye satıldığı görünüyor.

Yeni Akit’in açıklamalarına göre; Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, “Adana’daki don nedeniyle yaşanan kayıp söz konusu bölgelerde erken söküme neden oldu. Arz, talebi karşılayamadı ve fiyatlar yükseldi. Adana’daki kaybın yaklaşık 30 bin ton civarında olduğu tahmin ediliyor” ifadelerini kullandı.

ÜÇ KAT ARTTI

Kenar, maliyetlerin üç kat arttığını belirtirken, “Bugün Adana’dan patatesi İstanbul’a nakliyesi 2 lira maliyetini geçiyor. Geçen gün İstanbul’a 25 tonluk kamyonun sadece lojistik maliyeti 59 bin lira tuttu. Bu da ürünün maliyetine sadece 2 lira kira bindiriyor” diye konuştu. Şu an patates fiyatının yüksek olmadığını vurgulayan Kenar, “Bu şartlarda olması gereken fiyatlarda bulunuyor. Maliyetler zaten 3 kat arttı, nakliye maliyeti de arttı. Patates fiyatının yüksek gözüküyor olmasının nedeni geçtiğimiz yıllarda hep ucuz tüketilmesinden kaynaklanıyor. Fiyatının şu an yüksek olması dikkat çekiyor” dedi.

Türkiye’de 2022 yılında toplam üretimin yaklaşık 5 milyon ton civarında olmasını beklediklerini bildiren Kenar, "Ağustos’un 15’inden sonra Türkiye genelinde kışlık patatesin çıkmasıyla fiyatlardaki bugünkü ateşin olmayacak. Yazlık patateste birkaç bölgeden sökümün başlamasıyla fiyatlar düşecek” şeklinde konuştu.

Sofraların vazgeçilmezi patatese rekor zam geldi! Pazara, markete gidenler şoke oldu


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön