28 / 04 / 2024

Süleyman Kamil Akın'dan binalara vize önerisi!

Süleyman Kamil Akın'dan binalara vize önerisi!

İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Süleyman Kamil Akın trafiğe çıkan araçlarda geçerli olan muayene sisteminin konutlarda da uygulanması gerektiğini belirtti.



İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Akın trafiğe çıkan araçlarda geçerli olan muayene sisteminin konutlarda da uygulanması gerektiğini belirtti. Anadolu Ajansi'nda yer alan habere göre; 2 Şubat 2004 tarihinde, Konya'nın Selçuklu ilçesi Kerkük Caddesi'nde yer alan Zümrüt Apartmanı'nı yapım hatası sebebiyle çöktü. Yaşanan olayda 92 kişi hayatını kaybetti. 30 kişi de yaralandı.

Zümrüt Apartmanı faciasının tekrardan yaşanmamasını dile getiren İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konya Şube Başkanı Süleyman Kamil Akın konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Süleyman Kamil Akın dan binalara vize önerisi!

"Bir ihmaller zinciri"

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konya Şube Başkanı Süleyman Kamil Akın, Faciaya sebeb olanın yine insanoğlunun davranışıyla ilgili olduğunu vurgulayan Akın, şunları söyledi:

"Zümrüt Apartmanı bir ihmaller zinciri. Türkiye'de o tür yapı çok. Bekçi marifetiyle yapılmış, yapı denetimi yok. Proje müellifi, fenni mesulü ya da yapan müteahhit ne kadar ilgileniyorsa o kadar ilgileniyor. Onlar ilgilenmezse de bekçi ne kadar biliyorsa o kadar yapıyor. Yalnızca Zümrüt Apartmanı değil, ondan sonra da birçok bina çöktü. Hatta geçenlerde Malatya'da iki katlı bina aşağıda tadilat yapılırken yıkıldı. Bunların önüne geçmek aslında çok çok kolay. Her aşamasında akredite mühendis, mimarlardan yardım alınmalı ve onların gözetimi ile yapıların yapılması bir ön şart olarak karşımıza çıkmalı."

Süleyman Kamil Akın dan binalara vize önerisi!

"Her yapıyı 5 senede bir kontrol edelim"

Akın, projelerde düzenli denetimin önemini vurgulayarak şöyle konuştu: "Her yapıyı 5 senede bir kontrol edelim. Binalarda kullanım değişikliği var. Daha önce konut olarak kullanılan yerler, depo, dershane veya otele dönmüş. Üzerindeki yükler artmış. Bu, kesitlerin zorlanmasına sebep olacak. Atamaları Bakanlık tarafından yapılan ve akredite inşaat, elektrik, makine mühendisi ve mimar tarafından yerinde kontrol edilmesini öneriyoruz. Böylece yapıda kullanım değişiklikleri ve müdahaleler tespit edilebilecek. Her felaketten sonra, 'kolon mu kesildi, ne oldu' diye konuşup duruyoruz. Bunların önüne geçmiş olacağız. Binalara her 5 yılda bir otomobillerde olduğu gibi vize uygulaması getirelim ve bunu yaptırmayan binaların alım satımını engelleyelim."

Akın son olarak, "Vatandaşlar kolonu kesilen binaları belediyeye şikayet etsin. Kolon kesildiği ihbarı üzerine belediye öncelikle binayı tahliye eder. Performans analizi yaptıktan sonra binanın riskli olduğu değerlendirilir ve güçlendirme yapılması mümkün değilse yıkımını gerçekleştirir. Belediye, bunları yapmadan binanın kullanımına kesinlikle müsaade etmez" diye konuştu.

Konya'daki Zümrüt Apartmanı faciası: Unutulmayan 16 yıllık acı!

Konya Zümrüt Apartmanı faciası ders oldu!


Geri Dön