23 / 05 / 2024

Tapuda yeni düzenleme! Taşınmaz satış sözleşmelerini noterler mi yapacak?

Tapuda yeni düzenleme! Taşınmaz satış sözleşmelerini noterler mi yapacak?

Tapuda yeni bir düzenleme getirildi. Kabul edilen 6. Yargı Paketi ile noterlere yeni görevler verildi. Peki noterlere verilen görevler ne? İşte detaylar…



Taşınmaz satış sözleşmesi noterler tarafından gerçekleştirilebilecek. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından tapu kayıt örneği ve diğer belgeler, tapu bilişim sistemi ile noterlerin bilgisine sunulacak. Satışa engel hukuki durum varsa satış işlemi yapılamayacak. Satış sözleşmelerinde sadece tapu harcı alınacak. Noter ücreti taşınmazın değerine göre 500 liradan az, 4 bin liradan fazla olamayacak.

Tapuda yeni düzenleme! Taşınmaz satış sözleşmelerini noterler mi yapacak?

ATAMA İŞLEMLERİ DEĞERLENDİRİLİYOR

Kanunla, boşalan veya açılan noterliklere yapılan atamalardan vazgeçmenin hangi süre içinde yapılacağı henüz bilinmiyor. Atanma veya nakil talebinde bulunan başvuru sahiplerinin vazgeçme gibi bir durumlarında ilan tarihinden itibaren 1 ay içinde iletilmesi kaydıyla atama işleminde değerlendirilecek. Aksi halde vazgeçme talebi dikkate alınmayacaktır. Noterin göreve başlamasına ilişkin zorunluluk ise şöyle değerlendirilecek,  eğer ortada haklı bir neden yoksa bu zorunluluğa uyulmaması durumunda noter istifa etmiş sayılacak. Noter, atama veya nakle ilişkin kararın Adalet Bakanlığının resmi internet sitesinde ilanından itibaren 1 ay içinde yeni görevine başlayabilecek. Bu Noterlere ilişkin yapılan bu yeni düzenlemeler, 1 Ocak 2023'te yürürlüğe girmesi bekleniyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön