09 / 05 / 2024

Tapusu olmayan yere nasıl tapu alınır? Tapusu olmayan evin emlak vergisi olur mu?

Tapusu olmayan yere nasıl tapu alınır? Tapusu olmayan evin emlak vergisi olur mu?

Tapu; Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından verilmekte olan, arazinin üstüne inşa edilen yapının ya da arazinin bir bölümünün sahibi kim ise onu gösteren resmi bir belgedir. Peki Tapusu olmayan yere nasıl tapu alınır?



EVİN TAPUSUNU ÜZERİNE ALMAK İÇİN NE YAPILIR?

Tapu devir işlemi için gerekli olan bazı evraklar vardır. Bunlar hazırlanıp tapu harcı yatırılır. Hemen akabinde de ALO 181 aranır ya da tapu müdürlüklerinin e-randevu sistemleri kullanılarak tapu randevusu alınmalıdır. Randevu gününde alıcı ve satıcı her iki tarafta, taşınmazın bağlı bulunduğu tapu müdürlüğüne gidilerek, tapu devrini gerçekleştirilir.

TAPUSU OLMAYAN YERE NASIL TAPU ALINIR?

Tapuda kayıtlı olmayan ya da tapuda kayıtlı olan taşınmazı yasal koşullar içinde 20 gibi bir yıl süre ile tapu sahibi sıfatı ile elinde bulunduran ve zilyedi olan kişi; taşınmazın kendi mülkü olarak tapuya adına tescilini isteyebilirler.

TAPUSU OLMAYAN EVİN EMLAK VERGİSİ OLUR MU?

Arsa inşaat firmasının üzerine değil ise emlak vergisini arsa sahibi ödeme yapar. Bu gibi hallerde mükellef arsa sahibi olmaktadır. Ancak emlak vergisini aralarındaki sözleşmeye dayanarak inşaat firması ödemektedir.

HİSSELİ MÜSTAKİL TAPU NE DEMEKTİR?

Müstakil tapusu olan gerçek bir kişi olabilir bununla birlikte özel ve tüzel kişiler statüsünde de bulunabilmektedir. Hisseli tapu da bir taşınmaz üstündeki pay sahiplerini, sayılarını ve hisse oranlarını gösteren, paylı olan bir tapudur.

TAPU KAYIP İSE SATIŞ YAPILABİLİR Mİ?

Tapunun kaybedilmesi ile bu tapuyu bulan kişi ya da kişiler taşınmaz üstünde herhangi bir işlem yapmaları mümkün değildir. Bu bilgilere göre, tapu kayıtları üzerinde değişiklik ancak ilgililerin yapılabileceği bilinmelidir.


Geri Dön