09 / 05 / 2024

Tapuya şerh koymak nasıl olur?

Tapuya şerh koymak nasıl olur?

Tapuya şerh koymak şu sıralarda vatandaşlar tarafından sıklıkla araştırılmaktadır. Tapuya şerh koymanın ne anlama geldiği ve Tapuya şerh koymanın nasıl yapıldığına dair araştırılan ayrıntılar!



TAPUYA ŞERH KOYMAK NASIL OLUR?

Tapuya şerh konulması için ilk önce Tapu Müdürlüğü'ne gidilmesi gerekiyor. Tapuya şerh konulması için; talep dilekçesi, gayrimenkulün aile gayrimenkulü olduğunu ispatlayan muhtarlıklardan alınan belge ve nüfus müdürlüğünden alınması gereken vukuatlı aile nüfus kayıt örneği ya da evlilik cüzdanı isteniyor.

Tapuya aile konutu şerhi konulduğu hallerde, eşler arasında anlaşmazlık çıktığı vakit boşanma sürecine girildiği zaman tapu sahii eş tarafından evin satılması engellenir. Tapu memuru da aynı şekilde eşlerden herhangi birinin rızası olmadan satış işlemini yapılmaz.

HİSSELİ TAPUNUN YARISI SATILIR MI? HİSSELİ TAPU NASIL SATILIR?

Hisseli tapunun yarısı satılabilir. Kanunen tapuda hisseli tapu satışı yapılması yasaldır. Dairenin yarısının satımında daire dışında arsa ya da dükkanın yarısının satışı esnasında bu işlem hisseli tapu satışı olarak geçmektedir. Bu tip işlemlere hisseli tapu satışı adı verilir. Bir dairenin yarısını satın alma durumunda belirli riskler yer almaktadır. Özellikle de arsa yatırımı yapmak isteyen kişilerin, hisseli tapuda diğer hissedarların alım önceliği bulunduğu için bu kişilerin alımdan önce yapılması gereken yani diğer hissedarlardan yazılı izin ve onay almaları gerekmektedir.

HİSSELİ TAPU BAŞKASINA DEVREDİLEBİLİR Mİ?

Hisseli tapunun satışına dair herhangi bir engel söz konusu değildir. Satış noterde yapılan sözleşme ile ya da tapu sicilinde yapılır. Ama burada diğer pay sahiplerinin de bir önalım ve şufa hakkına sahip olduğu da hatırlatmak da fayda var.

Tapu durumu nasıl sorgulanır?

E-devlet üzerinden tapu randevusu nasıl alınır?

Hisseli tapunun yarısı satılır mı?


Geri Dön