23 / 12 / 2024

Toplu konut sözleşmesinin devri!

Toplu konut sözleşmesinin devri!

Toplu konut sözleşmelerinde bir sözleşmenin devredildiği tarihi takip eden üç yıl içinde aynı yüklenici tarafından başka bir sözleşme devredilemiyor. Toplu konut sözleşmesinin devri diğer esasları...



Toplu konut sözleşmesinin devri!

Toplu konut yapım işlerinde; uygulama veya ön projeleri ve bunlara ilişkin mahal listelerine dayalı olarak, işin tamamı için isteklinin teklif ettiği toplam bedel üzerinden anahtar teslimi götürü bedel sözleşme veya ön veya kesin projelere ve bunlara ilişkin mahal listeleri ile birim fiyat tariflerine dayalı olarak, idarece hazırlanmış cetvelde yer alan her bir kaleminin miktarı ile bu iş kalemleri için istekli tarafından teklif edilen birim fiyatların çarpımı sonucu bulunan toplam bedel üzerinden birim fiyat sözleşme uygulanabilir.


Konut ve altyapı gibi özellikleri itibarıyla farklı işlerin bir arada ihale edilmesi halinde, her kısım için ayrı teklif alınabilir. Bu durumda verilecek teklifler, anahtar teslimi götürü bedel ve teklif birim fiyat olarak, her kısım için ayrı verilir. Sözleşme de buna uygun olarak, anahtar teslim götürü bedel ile istekli tarafından teklif edilen birim fiyatlara dayalı bedel olmak üzere iki bedeli kapsar.

    

Mal veya hizmet alımı işlerinde; ayrıntılı özellikleri ve miktarı idarece belirlenen işin tamamı için isteklinin teklif ettiği toplam bedel üzerinden götürü bedel sözleşme veya işin ayrıntılı özelliklerine dayalı olarak; idarece hazırlanmış cetvelde yer alan her bir iş kaleminin miktarı ile bu iş kalemleri için istekli tarafından teklif edilen birim fiyatların çarpımı sonucu bulunan toplam bedel üzerinden birim fiyat sözleşme yapılabiliyor. Peki toplu konut sözleşmesinin devri mümkün mü?


Toplu konut sözleşmesinin devri nasıl olur?

Sözleşme, zorunlu hallerde ihale yetkilisinin yazılı izni ile başkasına devredilebilir. Ancak, devir alacaklarda ilk ihaledeki şartların aranması zorunludur. Ayrıca, isim ve statü değişikliği gereği yapılan devirler hariç olmak üzere, bir sözleşmenin devredildiği tarihi takibeden üç yıl içinde aynı yüklenici tarafından başka bir sözleşme devredilemez veya devr alınamaz. İzinsiz devredilen veya devir alınan veya bir sözleşmenin devredildiği tarihi takibeden üç yıl içinde devredilen veya devir alınan sözleşmeler feshedilerek, devreden ve devir alanlar hakkında bu esasların 20 ve 22 nci maddeleri ile 4735 sayılı Kanunun 26 ncı madde hükümleri uygulanır.

 

Yüklenicinin ölümü, iflası, ağır hastalığı, tutukluluğu veya mahkumiyeti

Yüklenicinin ölümü, iflası, ağır hastalığı, tutukluluğu veya özgürlüğü kısıtlayıcı bir cezaya mahkumiyeti hallerinde aşağıdaki hükümler uygulanır:

     

Yüklenicinin ölümü halinde, sözleşme feshedilmek suretiyle hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilerek kesin teminatları ve varsa diğer alacakları varislerine verilir. Ancak, aynı şartları taşıyan ve talepte bulunan varislere idarenin uygun görmesi halinde, ölüm tarihini izleyen otuz gün içinde varsa ek teminatlar dahil taahhüdün tamamı için gerekli kesin teminatı vermeleri şartıyla sözleşme devredilebilir.

     

Yüklenicinin iflas etmesi halinde sözleşme feshedilerek, yasaklama hariç hakkında bu Esasların 20 ve 22 nci maddelerine göre işlem yapılır.

     

Ağır hastalık, tutukluluk veya özgürlüğü kısıtlayıcı bir cezaya mahkumiyeti nedeni ile yüklenicinin taahhüdünü yerine getirememesi halinde, bu durumun oluşunu izleyen otuz gün içinde yüklenicinin teklif edeceği ve ilgili idarenin kabul edeceği birinin vekil tayin edilmesi koşuluyla taahhüde devam edilebilir. Ancak, yüklenicinin kendi serbest iradesi ile vekil tayin edecek durumda olmaması halinde, yerine ilgililerce aynı süre içinde genel hükümlere göre bir yasal temsilci tayin edilmesi istenebilir. Bu hükümlerin uygulanmaması halinde, sözleşme feshedilerek yasaklama hariç haklarında bu Esasların 20 ve 22 nci maddelerine göre işlem yapılır.


Toplu konut kanunu kapsamında yapılacak sözleşmelerde uygulanacak esaslar!
Toplu konut kredisi kime verilir?



Geri Dön