23 / 12 / 2024

Trafo, jeneratör ve şalt malzeme ihracatında 2023 hedefi 5,5 milyar dolar!

Trafo, jeneratör ve şalt malzeme ihracatında 2023 hedefi 5,5 milyar dolar!

Elektrik Üretim ve Dağıtım Ekipmanlarının ihracat performansı ile öne çıkan trafo, jeneratör ve şalt malzemeleri alt ürün sektörü, sürdürülebilir ihracat artış hedefiyle bir araya geldi.



TET öncülüğünde hayata geçirilen Trafo, Jeneratör ve Şalt Malzemeleri Yurtdışı Pazarlama Takımında sektörün önemli temsilcilerinin yer aldığı 19 firma, hedef pazarlarda ihracatı artırmanın yollarını arayacak.


Ekonomi Bakanlığı’nın desteklediği UR-GE (Uluslararası Rekabetçiliğin Desteklenmesi Tebliği) kapsamında Kablo İletken Sektörü Yurtdışı Pazarlama Takımı, Beyaz Eşya Yan Sanayi Yurtdışı Pazarlama Takımı, Yazılım Sektörü Yurtdışı Pazarlama Takımlarını kuran Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği  (TET) son olarak Trafo, Jeneratör ve Şalt Malzemeleri Yurtdışı Pazarlama Takımını faaliyete geçirdi. Alt sektörlerinde çalışmalarını hızlandıran elektrik-elektronik sektörü, 2023 yılındaki Türkiye ihracatına 45 milyar dolar ile katkı sağlamayı hedefliyor.

Elektrik elektronik ihracatından önemli bir pay alan Elektrik Elektronik Üretim ve Dağıtım Ekipmanları, geçtiğimiz yıl 3 milyar 576 milyon dolar elde etti. Sektörün 2023 yılında 11 milyar 500 milyon dolara ulaşması bekleniyor. Trafo, Jeneratör ve Şalt Malzemelerinin, 1 milyar 724 milyon dolar seviyesindeki ihracatı için belirlenen 2023 yılı hedefi ise 5 milyar 549 milyon dolar. Sektörün en yoğun ihracat kalemini de Transformatörler ve Endüktörler oluşturuyor.

Üç yıl sürecek olan Trafo, Jeneratör ve Şalt Malzemeleri Yurtdışı Pazarlama Takımı faaliyetleri sektörün ihtiyaç analizi ile başlayacak. İhtiyaç analizlerinin ardından firmalara belirlenen ihtiyaçları doğrultusunda eğitimler ve danışmanlık hizmetleri verilecek. Uluslararası danışmanlık firması ATKearney tarafından yürütülen çalışma sonucunda projenin stratejik yol haritasının çizilmesi sağlanacak. Proje kapsamında çeşitli alım ve ticaret heyetleri, ülke ve fuar ziyaretleri gerçekleştirilmesi planlanıyor. 


Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, Elektrik Elektronik Üretim ve Dağıtım Ekipmanları sektörünün Türkiye için önemli ve büyük bir potansiyel taşıdığını belirterek şunları söyledi: “Enerji talebindeki artış, elektrik üretim ve dağıtım ekipmanları sektörünün büyümesini sağlıyor. Özellikle Ortadoğu ve Afrika ülkelerinden gelen talebin yüksekliği ihracatımızı da olumlu yönde etkiliyor. Trafo, jeneratör ve şalt malzemeleri üreten firmalarımızın ihracatlarını artırmaları amacıyla bir araya gelmelerini ve potansiyeli yüksek ihracat pazarlarına ortak bir stratejiyle ulaşmalarını hedefliyoruz.”



Geri Dön