04 / 05 / 2024

TUKDER boyasız tuğla duvarın depremle ilişkilendirilmesine karşı!

TUKDER boyasız tuğla duvarın depremle ilişkilendirilmesine karşı!

Tuğla ve Kiremit Sanayicileri Derneği, basında çıkan "Boyasız binalar içten içe çürüyor" başlıklı haberlere itiraz ederek, www.emlakkulisi.com'a bir açıklama gönderdi



İşte o açıklama;


"Web sayfasında yayımlanan, “Boyasız binalar içten içe çürüyor!” başlıklı haberde; “...Yağmur suyu hem tuğlayı hem de inşaat demirini yiyip bitiriyor. Deprem bölgesindeki ülkemizde boyasız evler tehlike altında”, “...Sıvalı hatta tuğla ile yıllar geçiren binalar risk altında...” Şeklinde ifadelere yer verilmiş ve tuğla hakkında okuyucuların yanlış yönlendirilmesine sebep olmuştur.


Tuğla duvarlar günümüzde taşıyıcı değil, yapılarda çoğunlukla dolgu olarak, yani bağımsız hacimler oluşturmak için kullanılırlar. Deprem durumunda binayı tuğla duvarlar değil, betonarme elemanlar korumakla yükümlüdürler. Tabi deprem durumunda, tuğla duvarların betonarme elemanlara bir miktar olumlu katkısının da olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Bu yüzden tuğla duvarları boya ile ilişkilendirerek, deprem durumunda risk teşkil edebileceği gibi bir yorum yapmak, tamamen tekniğe ve mantığa aykırıdır. 


Ayrıca doğru pişmiş bir tuğlanın, zamanla erimesi kesinlikle söz konusu olmadığı gibi, binlerce yıldır mermerlerin yanında duran tuğlalar, mermerler kadar aşınmaya maruz kalmadığı gibi Romalıların hamam altlarındaki buhar kanallarındaki tuğla sütunlar, nerede ise bugün yapılmışçasına, tüm iklim şartlarına, ekstra buhar sıcaklığına, en önemlisi ise zamana karşı dimdik ayakta durduğu aşikardır." 


Kamuoyuna duyurulur.



TUKDER Tuğla ve Kiremit Sanayicileri Derneği



Geri Dön