14 / 05 / 2024

Türk Lirasının reel değeri mayıs ayında yüzde 1,88 geriledi!

Türk Lirasının reel değeri mayıs ayında yüzde 1,88 geriledi!

Merkez Bankası verileri kapsamında reel efektif döviz kuru endeksi mayısta, TÜFE bazında nisandaki 59.03 seviyesinden 57.92 bandına geriledi. Böylece mayısta TL’nin reel değeri yüzde 1,88'e indi.



Gelişmiş Ülkeler Bazlı-Reel Efektif Döviz Kuru endeksi de 68.08'den 67.07'ye, Gelişmekte Olan Ülkeler-Bazlı Reel Efektif Döviz Kuru endeksi de nisandaki 47.67'den mayısta 46.59'a geriledi.

Ekonomim'de yer alan detaylara göre, endeksteki reel efektif kurun inişi Türk Lirasının reel olarak değer kaybettiğini, diğer bir anlatımla Türk mallarının yabancı mallar cinsinden fiyatının düştüğünü gösteriyor. 
Reel efektif döviz kuru hesabı için öncelikle nominal efektif döviz kuru (NEK) hesaplanıyor. NEK, Türkiye'nin dış ticaretinde önemli yere sahip ülkelerin paralarından oluşan sepete göre, TL'nin ağırlıklı ortalama değerini veriyor. 

Ağırlıklar ikili ticaret akımları kullanılarak tespit ediliyor. Reel efektif döviz kuru (REK) ise NEK'deki nispi fiyat etkileri arındırılarak elde ediliyor.

Türk Lirasının reel değeri mayıs ayında yüzde 1,88 geriledi!

Merkez Bankası enflasyon hedefi kapsamında TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksini esas alıyor.

Öte yandan Dolar/TL bugüne rekorla başladı. Türkiye'de piyasaların kapalı olduğu saatte uluslararası piyasalarda 21,7234 liraya kadar çıkan kur, saat 13.43'te yüzde 1,12 oranında artışla 21,4966 liradan işlem gördü.

Euro ilk kez tarihinde 23 lira bandını geçti. Sığ piyasada en yüksek 23,3820 liraya kadar çıkan euro, yüzde 0,96 oranında artışla 23,1062 lira seviyesinde bulunuyor.

Bankalar arası piyasada dolar kuru 21,49 TL, serbest piyasada ise dolar/TL 21,60 lira.

Öte yandan Bloomberg HT'nin haberine göre; ABD bankası JPMorgan tarafından Pazartesi günü belli olacak Merkez Bankası’nın 22 Haziran'daki para politikası toplantısında ya da belki daha da erken bir tarihte politika faizini yüzde 25'e kadar yükseltebileceği ifade edildi.

JPMorgan'dan Merkez Bankası için faiz artışı tahmini!

TİM Başkanı'ndan asgari ücret açıklaması! Maksimum 300-400 dolar olmalı...

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön