03 / 05 / 2024

Ukrayna kriziyle Türkiye'de ekmek fiyatı 5 lirayı geçebilir!

Ukrayna kriziyle Türkiye'de ekmek fiyatı 5 lirayı geçebilir!

Rusya ve Batı dünyası arasında yaşanan Ukrayna krizinde yükselişler devam ederken ekmek fiyatlarıyla ilgili dikkat çeken uyarılar gelmeye başladı. Uzman isimler, krizin savaşa dönüşmesi halinde Türkiye'deki ekmek fiyatlarının katlanacağını vurguladı...



Türk şirketler üretim için Rusya'ya gidiyor

Deutsche Welle Türkçe'den Aram Ekin Duran'ın haberine göre; bir taraftan Rusya'dan tarımsal ürün ithalatında yükselişler gerçekleşirken, diğer taraftan üretim için Türkiye yerine Rusya'ya yönelen yerli üreticilerin de sayısında artış yaşanıyor. Türkiye'de üreticiler, son senelerde yükselen iş gücü ve enerji maliyetleri ve kolay üretim imkanlarının oluşturduğu fırsatlarla Rusya'da un fabrikaları kuruyor. Rusya'da fabrika kurmak için hazırlık yapan bu şirketlerden birinin, Türkiye'deki buğday tedariği pazarından en fazla payı elinde bulunduran Taban Gıda oldu.

Dünya genelinde neredeyse 20 ülkeye buğday ilk sırada yer alacak şekilde yağlı tohum, yem ve yem grubu tedariki gerçekleştiren Taban Gıda, gelecek üç senelik dönemde üretim, lojistik ve depolama alanlarında toplam 100 milyon dolarlık yatırıma imza atmayı hedefliyor. 

Ukrayna kriziyle Türkiye de ekmek fiyatı 5 lirayı geçebilir!

Şirketin CEO'su Hasan Hacıhaliloğlu, konuyla ilgili açıklamasında "Bazı yatırımcılar Rusya'da un fabrikası yatırımına giriştiler bile. Bizim de böyle bir planımız var. Bu önümüzdeki dönemde çok daha fazla bir şekilde duyacağımız bir aktivite" ifadelerini kullandı.

Hacıhaliloğlu, Türkiye'de uzun senelerir makarna, bisküvi ve un ihracatında dünyadaki lider ülkelerinden biri olduğunun altını çiziyor. Ancak buna rağmen, un ihracatında dünya lideri olan Türkiye'nin kendi ununu Rusya'dan gelen buğdayla üretebildiğine vurgu yapan Hacıhaliloğlu'na göre, Ukrayna krizinin yükselmesi durumunda, bugün un ihracatında dünyada lider konumda olan Türkiy'de durum bu şekilde devam ederse ihracat fırsatını kaybederek, uzun sürede un ithal etmekle karşı karşıya kalabilir.

Hacıhaliloğlu, konuyla ilişkin değerlendirmesini "Yıllardır, 2004-2005'ten beri dünyada un ihracatında bir numarasınız ülke olarak. Ancak yakın gelecekte bu güç bizim elimizden çok muhtemelki kayabilir" sözlerini kullanarak tamamladı.

Faturalar için 1.150 lira yardım almak isteyenler dikkat! Az önce açıklandı!

Emekliler dikkat! Bankalardan son dakika açıklaması! 20 bin TL verilecek...

Mazot ve gübre desteği bekleyen çiftçiler! O tarih resmen açıklandı!

Emekli ve memur için sürpriz gelişme! Maaşlar yükseliyor!

Ayçiçek yağında büyük indirim! Zincir marketlerde 130, bu markette 92 TL! 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön