17 / 06 / 2024

Uzmanlar konut piyasasını masaya yatırdı: Fiyatlarda reel düşüş devam ediyor!

Uzmanlar konut piyasasını masaya yatırdı: Fiyatlarda reel düşüş devam ediyor!

Konut fiyatlarındaki artış enflasyonun altında kalmayı sürdürürken, uzmanlar da konut piyasasına ilişkin değerlendirmeler yaptı. İşte o değerlendirmeler...



Son zamanlarda gündemden düşmeyen konut fiyatlarında artış enflasyonun altında kalmayı sürdürürken, başta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Konut Fiyat Endeksi (KFE) olacak şekilde sektördeki önemli araştırmalar, fiyatlardaki reel düşüşün yüzde 16'yı aştığını ortaya çıkarıyor.

Son aylarda konuta olan talep azalma gösterirken, gündemden düşmeyen konut satış fiyatlarının reel olarak gerilediği belirtiliyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın son açıkladığı verilere göre Konut Fiyat Endeksi, 2024 yılının Mart ayında aylık yüzde 1,2 ve yıllık yüzde 52 artış gösterdi. Mart'a ilişkin açıklanan enflasyon verisi ise aylık yüzde 3,16, yıllık yüzde 68,5 artış şeklindeydi.

Buna göre konut fiyatlarında yaşanan artış enflasyon oranının 16,5 puan altında kaldı.

Konut Fiyat Endeksi Mart ayında yıllık bazda mega kent İstanbul'da yüzde 40,4, başkent Ankara'da yüzde 63,9, İzmir'de yüzde 49,5 yükseldi. İstanbul'daki reel düşüş ise dikkat çekti.

Uzmanlar konut piyasasını masaya yatırdı: Fiyatlarda reel düşüş devam ediyor!

VERİLERE YANSIDI

Konut fiyatlarında yaşanan reel düşüşün sektörün önde gelen araştırmalarına ve bu alanda faaliyet gösteren firmaların verilerine de yansıdığı belirtildi.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ile sahibindencom işbirliğinde hazırlanmış olan "Sahibindex Satılık Konut Piyasası Görünümü: Mayıs 2024" başlıklı raporu, 2024 Nisan itibarıyla son 10 aydır konut fiyatlarında reel düşüş yaşandığını ortaya koydu.

Yapılan araştırmaya göre, reel fiyatlardaki yıllık düşüş oranı ülke genelinde yüzde 16,3'e çıktı. Ayrıca 3 büyük şehirde de reel fiyatlarda da gerileme görüldü.

Konut cari fiyatlarındaki değişim oranı da azalmayı sürdürürken cari fiyatlarda yıllık değişim oranı Nisan'da bir önceki aya göre ülke genelinde 2,7 puan azaldı ve yüzde 42,1'e düştü. Konut talebi endeksi de yüzde 6 azalma gösterdi.

DÜŞÜŞ YENİ YILDA HIZ KAZANDI

Veri analiz şirketi Endeksa'nın paylaştığı bilgilere göre, son bir senede konut fiyatlarındaki artış yüzde 54 şeklinde gerçekleşti. Son açıklanan enflasyon verisinin yüzde 69,8 olduğu düşünüldüğünde reel fiyatlardaki düşüş yüzde 15,8 şeklinde gerçekleşti.

Konut satış fiyatlarındaki artış oranı senenin ilk 4 ayında (1 Ocak-30 Nisan) yüzde 9 şeklinde oldu. Bu dönemdeki enflasyon oranının yüzde 18,72 olduğu düşünüldüğünde konut satış fiyatlarındaki reel düşüşün yeni yılla birlikte hız kazandığı görüldü.

Sene başından bu yana konut fiyatlarının en çok arttığı şehirler Karaman, Afyonkarahisar, Aydın, Niğde ve Nevşehir şeklinde açıklanırken, en düşük artışlar ise Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman ve Tekirdağ'da görüldü.

Uzmanlar konut piyasasını masaya yatırdı: Fiyatlarda reel düşüş devam ediyor!

'ZAMANLA NOMİNAL DÜŞÜŞLERDEN SÖZ EDEBİLİRİZ'

Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada gayrimenkulde krediye ulaşımın zorlaşması sebebiyle nakit gücünün hakim olduğu bir dönemden geçtiklerini dile getirerek, söz konusu bu süreçte pazarlık paylarının önemli ölçüde arttığını belirtti.

Bu baskının özellikle yüksek segmentteki konutlarda fiyatları aşağıya çektiğini kaydeden Görkem Öğüt, sözlerine şu şekilde devam etti: "Fakat konut fiyat artış hızındaki reel düşüşün nominal değerlere yansıması beklenenden daha uzun sürebilir. Eğer bu şekilde sürerse, 2 sene içerisinde yalnızca reel değil, nominal düşüşlerden de söz edebileceğimizi düşünüyoruz. Konutlardaki fiyat artışları sürüyor fakat artış oranının enflasyonun altında kaldığı pek çok bölge var. Bu da aslında genel çerçevede değer kaybı demek. Örnek vermek gerekirse konutların daha hızlı satıldığı Esenyurt gibi bölgelerde bu fiyat düşüşünü daha belirgin gözlemliyoruz. Ayrıca, 2022 yılının Ağustos ayında hızlı bir yükseliş yaşayan Antalya ve diğer sahil şehirlerinde de fiyat artış hızı yavaşlayarak reel olarak düşmeye başladı."

Görkem Öğüt yaptığı açıklamada kiralık konut piyasasında da benzer durumun gözlemlendiğini dile getirerek, kiralık konut fiyatlarındaki son bir senelik reel düşüşün yüzde 8 olduğunu kaydetti.

ALICININ ELİ GÜÇLÜ

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Hakan Akdoğan da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada konut satış fiyatlarında reel düşüş yaşandığını ancak nominal artışın devam ettiğini dile getirdi.

Hakan Akdoğan açıklamasında "Nominal fiyatlardaki artış da eski hızında değil. Satış fiyatları üzerinden direkt indirim yapanların olduğunu da görüyoruz. Şu an için  alıcının eli güçlü çünkü herkes satmak istiyor. Bir gayrimenkul pazarda daha uzun süre kalıyor, satış süreleri uzadı. Pazarlık süreçleri de alıcı lehine değişti. Pazarlık fiyatında yüzde 10-15 marjlar olabiliyor. Şu an için yatırım için değil de oturum amaçlı alım talebi yoğunlaştı" dedi.

'KONUT ALMAK İÇİN DOĞRU ZAMAN'

Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Özcan da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada konut maliyetlerinde artış sürse de satış fiyatlarındaki artış hızının azaldığını dile getirdi.

Açıklamasında şirketlerin konut fiyatlarındaki güncellemeleri artık daha uzun süreli yaptığını kaydeden İsmail Özcan, "Fakat piyasa daraldı, yabancıların talebi azaldı ve krediler kısıtlandı. Yaşanan bu durum da iç satışları negatif etkilediği için pazarlıkla satış fiyatını dahi düşürmek mümkün oluyor. Şu an almak için konut almak için doğru zaman olduğunu düşünüyorum." dedi.

İsmail Özcan açıklamasında satışların yavaşlaması ve yüksek maliyetler sebebiyle üretimde de gerileme olduğuna değinerek, "Söz konusu bu durum özellikle kiralık konut arzında ciddi sıkıntılara neden olabilir. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ve Emlak Konut GYO'nun dışında KİPTAŞ gibi belediyelerin ilgili iştiraklerinin kiralık konut üretimine ağırlık vermesi şart." dedi.

Bakan Şimşek açıkladı! Kentsel dönüşüm ve konut arzını hızlandıracak çalışmada sona gelindi!

Milli Emlak'tan  Ankara  ve iki ilde daha KDV'den muaf arsa ile arazi fırsatı! 82 bin TL'den başlayan fiyatlarla!

Bankaların 0 faizli kredi kampanyalarında rakam 35 bin TL'ye çıktı! İşte banka banka faizsiz kredi kampanyaları!


Geri Dön