16 / 05 / 2024

Van depremi, zemini kötü olan alanlara doğru büyümeyi azalttı!

Van depremi, zemini kötü olan alanlara doğru büyümeyi azalttı!

Van'da, Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile Bursa Teknik Üniversitesi akademisyenleri tarafından 1988-2018 yılları arasına ait uydu görüntüleri üzerinden gerçekleştirilen incelemede, Van depreminden sonra zemini kötü olan alanlara doğru büyümenin azaldığı belirlendi.



"Zemini çok kötü olan alanlara doğru büyüme yüzde 10 azaldı"

Şatır, Anadolu Ajansı muhabirine, yaptıkları araştırmayla "Deprem olmasaydı Van'daki kentsel gelişim nasıl olurdu?", "Depremden sonra gerçekte nasıl oldu, deprem, kentsel yayılmaya nasıl etki etti?" sorusuna cevap aradıklarını söyledi.

Yaptığı açıklamada söz konusu bu çalışmanın orijinal bir fikir olduğunu ve literatürde bu tür çalışmalara çok az rastlandığını kaydeden Şatır, şöyle konuştu:

"Yükseklik, eğim, yoldan uzaklık gibi pek çok faktörün deprem sebebiyle etkilenip etkilenmediğini bulmaya ve deprem, şehri güvenli alanlara doğru mu itmiş, bunu görmeye çalıştık. Yapmış olduğumuz bu çalışmaların sonucunda Van'daki kentleşmenin deprem olmasaydı yalnızca yüzde 2'sinin uygun alanlara doğru olacağını, depremden sonra bunun artarak yüzde 8 civarına çıktığını gördük. Çok büyük tedbir almadan, standart inşaat teknikleriyle yapılabilir alanlardan söz ediyoruz. Ayrıca zemini çok kötü olan alanlara doğru büyümenin yüzde 10 azalmış olduğunu da tespit ettik. Söz konusu bu depremin, zemin etütleriyle ilgili olarak, alanı yönlendirdiğini belirledik. Depremin kentsel gelişiminde, yola uzaklık, eğim gibi faktörlerden ziyade zemin faktörünün daha çok öne çıktığını gördük."

Van depremi, zemini kötü olan alanlara doğru büyümeyi azalttı!

Van'da meydana gelen depremden önce şehrin içine ve yakın çevresine doğru büyüdüğünü kaydeden Şatır, "Bu, böyle devam edecekmiş deprem olmasaymış anca depremin etkisiyle özellikle Toplu Konut İdaresi Başkanlığı destekli yapılaşmanın da artmasıyla şehrin dışına doğru bir yayılma söz konusu olmuş. Başlangıçta altyapının o bölgelere gitmesi, erişimin mümkün olmasıyla şehir dış alanlara doğru yayılmış. Bununla birlikte yatay kentleşme dediğimiz, yatay mimari de yavaş yavaş önem kazanmaya başlamış. Özellikle Edremit bölgelerinde yatay kentleşme ve az katlı kentleşme söz konusu." diye konuştu.

"Uydu verileri yardımıyla kentin mevcut durumunu ve geçmişteki durumunu haritalandırdık"

Yaptığı açıklamada "Geçmişten günümüze değişim analizi modelleme" çalışması dahilinde 1988 yılından 2018 yılına kadar olan yüksek çözünürlüklü uydu görüntülerinden yararlandıklarını kaydeden Şatır, Türkiye'nin yerli ve milli uydusu Göktürk-2 den de yararlandıklarını söyledi.

Yüksek çözünürlüklü uydu verileri yardımıyla şehrin mevcut durumunu ve geçmiş durumunu haritalandırdıklarını kaydeden Şatır, "Söz konusu bu çalışma, şehrin geleceği ya da deprem olmaması haliyle ilgili simülasyonları yapmamızı sağladı. Yaptığımız simülasyonlar yaklaşık yüzde 85 doğruluktadır. Söz konusu bu oran, bu tür çalışmalarda iyi bir doğruluk oranıdır. Biz projemizi, üniversitemizin bilimsel araştırma projeleri destekli olarak yaptık. Daha sonra projemizden çıkan sonuçları raporladık ve uluslararası görünürlüğü olan dergide de yayınladık. Gerçekten objektif değerlendirmeler sonrasında makaleleri kabul eden bir dergi. Dolayısıyla yaptığımız çalışma uluslararası alanda da kabul görmüş oldu." dedi.

Japon deprem uzmanları Denizli'de! Hemen bu son dakika açıklamalarına bakın!

Deprem bölgesinde yapılandırma borçlarının taksit ödeme süresi o tarihi uzatıldı!

Deprem korkusu konutta talebi villalara kaydırdı! Ev alacaklar deprem riskinin az olduğu yerleri seçiyor! 


Geri Dön