30 / 04 / 2024

Veraset ilamını kimler isteyebilir?

Veraset ilamını kimler isteyebilir?

Veraset ilamı, bir kimsenin vefatı halinde, yakınlarına kendisinden kalan mirasın ve mirasçıların kimler olduğunu gösteren belge oluyor. Peki, veraset ilamını kimler isteyebilir? İşte yanıtı..



Veraset ilamını kimler isteyebilir?

Veraset ilamı, bir kimsenin vefatı halinde, yakınlarına kendisinden kalan mirasın ve mirasçıların kimler olduğunu gösteren belge oluyor.


Veraset ilamı Sulh Hukuk Mahkemelerinde ve noterliklerde çıkarılabiliyor.Peki, veraset ilamını kimler isteyebilir? Veraset ilamı kimlere çıkarılır?


Veraset ilamı için mirasçı bizzat veya avukatı vasıtasıyla başvuru yapabiliyor. Mirasçı olduğunu düşünen ve veraset ilamı başvuru dilekçesini Sulh Hukuk Mahkemesi'ne teslim eden herkes, bu belgeyi temin edebiliyor.


Veraset ilamı için gerekenler:

- Veraset ilamı dilekçesi, 

- Ölüm belgesi 

- Nüfus kayıt örneği 


Alınan veraset ilamında mirasçılara kalan mirasın, para veya mal mülk olmaması; bunun aksine vergi borcu veya banka borcu gibi borçların kalması durumunda, mirasçılar reddi miras işleminde bulunarak mirasın reddini isteyebiliyor. 


2015 yılında uygulanan noter harçları gereğince mirasçılık belgesi noter harcı 54,60 TL olarak belirleniyor. Veraseti noterden çıkaran kimselerin bu bedeli de ödemeleri gerekiyor.


Veraset ilamı gerekli mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön