Vergi affı çıkar mı, çıkarsa ne zaman çıkar, kapsamı ne olur?
Piyasalarda ve vatandaşlarda yeni bir vergi affı beklentisi seçim öncesinde iyiden iyiye artarken, olası bir vergi affının ne zaman çıkacağı ve kapsamı merak konusu.
İşte Dünya Gazetesi Yazarı Zeki Gündüz'ün kaleme aldığı yazının ilgi çeken detayları...
Vergi affının kapsamının çok geniş olmayacak gibi göründüğünü belirten Gündüz, seçim dönemlerinde genellikle vergi incelemelerinin hız kesip, sadece zaman aşımlı işlere ve vergi iadesi dosyalarına yoğunlaşıldığını kaydetti. İncelemelere bakıldığında çıkması beklenen vergi affının devam eden vergi davaları, yapılmakta olan veya yeni bitmiş fakat henüz süreci tamamlanmamış inceleme raporlarını, matrah artırımı, stok, ortaklar cari hesabı konularını kapsayacak gibi görünmediğini ifade etti.
Vergi kapsamıyla ilgili bir başka göstergenin ise "nasıl olsa afla budanacak" diye devam eden incelemelerde çok uç yorum ve tutumların kabul görmesi ve yüksek matrahlar çıkması olduğunu kaydeden Gündüz, inceleme gruplarında böyle bir işaret de görmediklerini kaydetti.
Son vergi affı ne zaman çıkmıştı?
Son vergi affının 2020 beyanlarını da kapsayacak şekilde 9 Haziran 2021'de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Gündüz, affın kapsamıyla ilgili olarak ise bir önceki aftan daha kapsamlı olacağı yönünde bir beklenti olduğunu belirtti.
Gündüz olası vergi affının şu sıralar çıkması durumunda 2022 yılına ilişkin matrah artımı dahil edilmeden çıkacağını, şablonlar hazır olduğu için teknik hazırlık gerektirmediğini kaydederek, bu tür düzenlemelerin bir gece ansızın, bir tasarınınarkasına eklenerek çıkarılabileceğini dile getirdi.
Dillendirilmeye başlanan olası seçim takviminde bu tür bir düzenlemenin çıkmasının Nisan sonrası için çok mümkün görünmediğini kaydeden Gündüz, Mayıs'tan sonra çıkması ihtimalinin de zayıf olduğunu kaydetti.
Olası vergi affının 2022 dönemini de kapsayacak şekilde çıkarılması durumunda, aralık aylık beyanları verildikten ve 45 günlük kayıt süresi geçtikten sonra, mükelleflerin kendi kayıtlarındaki beyanlarından aşağı olmamak üzere 2022 yılını da kapsayacak bir matrah artırımının mümkün olabileceğini kaydeden Gündüz, "Bu da bizi 15 Şubat sonrası 2022’yi kapsayabilecek bir düzenleme yapılabilme ihtimaline bizi götürüyor" ifadesini kullandı.
Öte yandan bir önceki vergi affının 31 Mart 2023 tarihine kadar devam edeceğini kaydeden Gündüz, bu düzenlemenin yurt içinde veya yurt dışında mevcut kayıt dışı tüm gelirlere çok az bir maliyetle kayda alabilme ihtimali verdiğini dile getirdi.
Yüzyılın vergi affı mı geliyor? Piyasalar ne bekliyor?
Dikkat çeken yazı! Yeni bir vergi ve imar affı mı gelecek?