07 / 05 / 2024

Yargıtay açıklama yapmıştı ancak kiracıların yüreklerine su serpecek müjde geldi

Yargıtay açıklama yapmıştı ancak kiracıların yüreklerine su serpecek müjde geldi

Yargıtay'ın yüzde 25'in üzerindeki kira artışlarında kiracının fazla ödediği bedeli söz konusu evden taşınsa bile tahsil edebileceği yönünde bir kararı olduğu haberi büyük bir yankı uyandırmıştı. Yargıtay'ın böyle bir kararı var mı yok mu tartışmasında yeni gelişme...



Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi'nin Köşe Yazarı Bumin Doğrusöz, ekonomim sitesinde yer alan köşe yazısında kiraların artışına getirilen yasal sınırlamanın tarihçesinin 1939 yılına kadar dayandığını belirtti. Kira artışının 2011 yılında Borçlar Kanunu ile ÜFE oranında artırılabileceğinin kabul edildiğini daha sonra ise 2019'dan geçerli olmak üzere artış oranının TÜFE olarak değiştirildiğini ifade eden Doğrusöz, son olarak 7409 sayılı Kanunla Borçlar Kanunu ile yüzde 25 artış sınırının getirildiğini hatırlattı.

Kamu yararı mı mülkiyet hakkının sınırlanması mı?

Bu son düzenlemeyi mülkiyet hakkının kullanımında kamu yararı gibi gerekçelerle savunanlar olduğu gibi mülkiyet hakkının aşırı sınırlaması ve piyasa ekonomisine müdahale olarak değerlendirenler de olduğunu ifade eden Doğrusöz, yüzde 25 sınırlaması nedeniyle ev sahiplerinin sözleşmeyi sonlandırdığını, kiracıyı tahliyeye zorladığını, evini satıya çıkartmak gibi gözdağları verdiğini kaydetti.

Yargıtay kararı var mı yok mu tartışması

Kiracıların yüzde 25'ten fazla zam yaptığı durumlarda evden taşındıktan sonra yaptıkları fazla ödemeyi geri alıp almayacakları konusunun kamuoyunda tartışıldığını ifade eden Doğrusöz, Yargıtay'ın kira bedelinin tespiti ile birlikte fazla ödenen kiraların geri istenebileceği düşüncesinde olduğunu aktardı. Yargıtay 3.Hukuk Dairesi daha önce verdiği bir kararda kira bedelinin TÜFE endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranının esas alınarak belirlenen kira bedeli üzerinden davacının istirdadını istediği alacağın hesaplanarak karar verilmesi yönünde görüş bildirdiğini kaydeden Doğrusöz, bu kararın prensip bazında yüzde 25 sınırlaması için de emsal niteliğinde olduğunu belirtti. Doğrusöz, kiracılarını yüzde 25'in üzerinde artışa zorlayan ev sahiplerinin bu karar doğrultusunda davranışlarını yeniden değerlendirmeleri gerektiğini belirtti.


Geri Dön