12 / 05 / 2024

Yaşanan çip krizi sorunu git gide büyüyor: 2.el otomobil fiyatları tavan yaptı!

Yaşanan çip krizi sorunu git gide büyüyor: 2.el otomobil fiyatları tavan yaptı!

Otomobil sektöründe yaşanan gerileme sonucunda otomobil sahibi olmak isteyenlere ikinci el araç pazarı son çare olarak gözükürken şimdi ise ikinci el otomobil sahibi olmakta hayal oldu. Detaylar haberimizde...



Galeri işletmecisi Seyhat Kaysal ise “Dolar 17-18 liraydı. Her gün araba satıyorduk. Dolar 13 liraya düştü. Daha siftah yaptığımız yok. Ben bu arabayı dolar 17-18 liraydı 500 bin liraya aldım. Şimdi 400 (bin) liraya nasıl satayım? O zaman doların böyle düşeceğini bilseydim ben de bu arabayı almazdım, satmazdım, beklerdim. Biri çıkıp bize dedi mi '13 liraya yarın düşecek' diye? Demedi. Bir açıklama geldi mi, gelmedi. Bu dolar 17-18 liraydı. Arabaları aldık. Burada 3-4 milyonluk araba var.

Benim 2,5 aydır siftah yaptığım yok. Zararına nasıl satayım ben malımı? Ben 100 milyar parayı bir yılda kazanmıyorum. 100 milyar parayı nasıl bir kalemde, bir arabada sileyim? Bana 'dolar 18 lirayken, 15 liraya düşecek' denseydi ben de bu arabayı almazdım. Daha düşük model araba alırdım. Ben de yorganıma göre ayağımı uzatırdım” ifadelerini kullandı.

Yaşanan çip krizi sorunu git gide büyüyor: 2.el otomobil fiyatları tavan yaptı!

Oto galericilerin sektördeki endişesi, alıcıların istediği fiyata inmeleri sonucundan sattıkları arabayı yerine koyamamak. Bu sebeple alıcıların beklentisini karşılamakta zorluk çektiklerini belirten Seyhat Kaysal, “Benim mesela 800 (bin) lira yazdığım aynı araba internette de var. Ben 200 lira noksan yazmışım, yine alan yok. Yani alım gücü yok insanların. Ben bunu şimdi 500'e aldım. 450'ye satarsam ben bu arabayı gidip 450'ye tekrar alamam”  diye konuştu.  

Erkan Kuşdemir ikinci el fiyatlarının yükselmesi galericilerin istediği bir durum değildir diyerek sözlerine şöyle devam etti: “Fiyatlar çok yüksek, aşırı yüksek. Araba fiyatlarının yükselmesi bizim işimize gelmez. Araba fiyatı ne kadar düşük olursa o kadar iyi olur. Çünkü benim sermayem 10 tane araba almaya yetiyorsa, fiyatlar yükseldi mi benim 10 arabam sekize düşüyor. 10 arabadan kazandığım para sekiz arabaya düşüyor. Yani bizim işimize gelmez bu. Ne kadar düşük olursa hem herkesin alma gücü olur, daha fazla kişiye araba satarız hem de kendi öz sermayemizi korumuş oluruz, karımızı korumuş oluruz. Fiyatlar yüksek olunca bunlar hepsi bize eksi yansır.”


Geri Dön