28 / 04 / 2024

Yaşanan çip krizi sorunu git gide büyüyor: 2.el otomobil fiyatları tavan yaptı!

Yaşanan çip krizi sorunu git gide büyüyor: 2.el otomobil fiyatları tavan yaptı!

Otomobil sektöründe yaşanan gerileme sonucunda otomobil sahibi olmak isteyenlere ikinci el araç pazarı son çare olarak gözükürken şimdi ise ikinci el otomobil sahibi olmakta hayal oldu. Detaylar haberimizde...



Döviz kurundaki dalgalanma, çip krizi ve ekonomide ki hareketlilik sıfırdan araç sahibi olmak isteyenleri üzdü. Türkiye'de geçtiğimiz senenin kasım ve aralık aylarında dolar kurunun bir anda yükselmesi ile otomobil sektöründeki rakamlar tavan yaptı. Dünya genelindeki çip krizi sorunundan kaynaklanan sıfır araç üretimi yavaşladı bununla birlikte ikinci el araç fiyatlarıda fahiş rakamlarla zirveyi gördü.

Artık ikinci el araç sahibi olmakta vatandaş için hayal oldu. 2022 senesi başlarında dolar kurundaki düşüş ile otomobil fiyatlarınında düşmesi bekleniyordu fakat otomobil fiyatları düşmediği gibi satışları durma noktasına getirdi. Otokent’te galeri işletmecisi olan Erkan Kuşdemir, 2021 senesi 20 aralık tarihinde doların bir anda düşmesi ile ‘satışların bıçak gibi kesildiğini’ dedi. Otokent Galericiler Sitesi, İzmir'de kullanılmış araç satışının gerçekleştiği yer.

Yaşanan çip krizi sorunu git gide büyüyor: 2.el otomobil fiyatları tavan yaptı!

VOA Türkçe, Otokentte galeri işletmecilerine konuya ilişkin bazı sorular sordu. İşte sorular ve cevapları haberimizde yer alıyor...

Galeri işletmecisi Erkan Kuşdemir, “Düşük kalemden en lüksüne kadar araba var ama piyasada yüksek olduğu için bizler de yüksek olarak aldık bu arabaları. Şimdi satılmayınca elimizde kaldı. Şimdi ben 150 bin liraya aldığım arabanın üzerine 160 bin lira yazmışım. Bunu kalkıp 140 bin liraya, 135 bin liraya veremem ki. Müşteri gelmiyor zaten, gelirse de o da 130-140 bin liraya almaya çalışıyor haklı olarak. Biz de zarar ettiğimiz için veremiyoruz. Müşterinin parası cebinde, bizim de arabamız kapının önünde bekliyor” açıkladı.

Bununla birlikte...


Geri Dön