Ekonomi

1 sterlin 1 dolar mı olacak? Uzman isimden flaş açıklama! Uzak değil her an...

İngiliz sterlini dolar karşısında 37 yılın en düşük seviyesine geriledi. Amerikan dolarının Euro karşısındaki yükselişi, "Dolar Euro'dan sonra Sterlin'den de değerli mi olacak?" sorusunu gündeme getirdi. Uzman isim bu ihtimalin uzak olmadığını açıkladı. Dr

Beykent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Ferman, "Dolar Euro'dan sonra Sterlin'den de değerli mi olacak?" sorusunu yanıtlarken bu ihtimalin hiç de uzak olmadığını açıkladı.

İngiliz sterlinin dolar karşısında değer kaybetmesinin üzerine Beykent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Ferman şu açıklamayı yaptı: ''2016 yılında Brexit tartışmalarının sıcağında bu durum gündeme gelmişti. 

İngiltere Merkez Bankası Sterlin, her daim dünya finansının başkenti Londra olmayı devam ettiriyor. Bütün sorgulamalara, bütün sıkıntılara, bütün hırpalanmalara rağmen sterlin orta ve uzun vadede önemli bir para birimi olmayı sürdürecek. Hatta bazılarına göre Brexit'le bir süre sonra bu geçiş dönemi sıkıntıları hem ekopolitik dengeler yerine oturduktan sonra İngiltere ve parası Pound, Avrupa Birliği'nin bazı sıkıntılarından, yüklerinden kurtulmuş olacak. 

Ancak şu anda görece olarak yumuşak karnın açıkta ve kırılganlıkların yüksek olduğu bir iklimde Sterlin'in böyle Dolar üzerindeki üzerindeki durumunu veya çıtasını koruyabilmesi güç.

Tıpkı Euro'da olduğu gibi bu eşitlenmeler itibari bir dönem sürebilir. Sürekli olarak kalmayabilir ama önemli olan bu yaşanan olağanüstü dönemlerde ezberler bozuluyor. Mesela biz çok uzun yıllar analiz yaparken bazı ezberleye veya başparmak kurallarına güvenirdik.

Dolar düşerse petrol fiyatları buna bağlı olarak ne olur? Altın düştüğünde Euro ne olur? Kıymetli metallerle diğer bazı unsurlar arasında ilişkiler vardı. Şimdi özellikle bu pandemi döneminden sonra bütün bu ezberlerin, ilişkilerin, başparmak kurallarının adeta ihlal edildiğini, ortadan kalktığını görüyoruz.

Güvenli liman tanımının bile içini tam olarak dolduramıyoruz. Dolayısıyla her şeyin sorgulandığı bir dönemdeyiz. Geçiş dönemleri, enflasyonist dönemler böyle zamanlardır. Dolayısıyla Sterlin veya Euro'nun Dolarla, rezevr parayla ilişkileri de bence bunun bir yansımasıdır.

 

İngiltere de Avrupa Birliği de kendi içerisinde katma değer üretimi ve geçmiş bakımından önemli. Azımsanmayacak, önde giden ülkelerdir. Bunların hiçbir zaman ligde arka plana düşmeleri ya da dünya ekonomi sahnesinden, ekopolitik sahnesinden güçlerini azaltarak silinmeleri gibi bir durum da yok. Bu bakımdan Sterlin de Euro da varlığını sürdürmeye devam edecek. Ancak doların özellikle kuvvetlenmesiyle beraber çok alışılan tahtların da sarsıldığını söyleyelim. İsviçre Frangı çok uzun yıllar böyle bir kaleydi. İsviçre bizatihi kendisi rekabetçi gücünü artırmak için İsviçre Frangında değer aşılmasına sebep verdi.

Çin senelerdir parasının değerini düşük tutarak rekabetçi gücünü artırmaya çalışıyor. Japonya'da da farklı uygulamalar oluyor. Dolayısıyla her ülke hem kendi politikalarıyla hem de dışsal, küresel dengelerle kaim bir platformda, iklimde yoluna devam ediyor.

Yerleşik bazı kanıların sorgulandığı, başparmak kurallarının yeniden test edildiği olağanüstü zamanlarda yaşıyoruz. Evet Sterlin'in tıpkı Euro gibi 1 Dolar'a eşit olması hiç de mevzi ya da radar dışında değildir. '' dedi.

Elinde sterlini olanlar hemen bakın! Bugün sterlin ne kadar oldu?

1 sterlini bile olanlar hemen bakın! Sterlin düşüyor mu? 

Euro sterlin karşısında değer kazandı! Euro önümüzdeki hafta böyle olacak! Çabuk bakın