07 / 05 / 2024

1981 yılında kalorifersiz daire daha çabuk alıcı buluyormuş!

1981 yılında kalorifersiz daire daha çabuk alıcı buluyormuş!

1981 yılında yakıt parasının astronomik bir düzeye çıkması nedeniyle, ev sahibi olmak isteyenlerin tercihlerinde önemli değişiklikler olmuş. Yeni daire almak isteyenler, ''Sakın kaloriferli olmasın'' demeye başlamışlar.



1981 yılında kalorifersiz daire daha çabuk alıcı buluyormuş!


Fiyatı daha pahalı...

   Kalorifersiz daire daha çabuk alıcı buluyor


  Birçok kaloriferli apartman önümüzdeki kış, soba ile ısınmayı planlıyor.

  Yakıt parasının astronomik bir düzeye çıkması nedeniyle, bir ev sahibi olmak isteyenlerin tercihlerinde önemli değişikler oldu.


  GEÇMİŞ yıllarda yeni apartman dairesi almak isteyen aileler, ''Aman muhakkak kaloriferli olsun'' derken, artık büyük şehirlerimizde ev arayanlar komisyonculara ve aracılara ''Sakın ha kaloriferli olmasın'' diye tembih ediyorlar. Başta fuel-oil yakanlar olmak üzere tüm kaloriferli apartman dairelerinin fiyatları ya çok az artar veya atmazken, sobalı veya kat kaloriferli daireler emsallerinden %20 daha pahalıya satılıyor. Kapıcı kullanmayan apartmanların daireleri de daha çabuk müşteri buluyor.

  Ev aramaya çıkanların tercihleri son birkaç yıl içinde artık temelden değişti. Uzun yıllar boyunca yeni ev arayanların göz önünde tuttukları özellikler kalorifer, asansör, manzara, güneş, seramik, parke, rutubet gibi unsurlar idi. Şimdi ise ev almak isteyenler her şeyden önce sabit masrafların düşük olmasına bakıyorlar. Sabit masrafları belirleyen unsurlardan iki tanesi, Emlak Vergisi'ne etki yapan daire metrekaresi ve kapıcı ücreti olarak görülüyor. Bu iki unsura ek olarak, en önemli faktör ise ısınma giderlerinde ortaya çıkıyor. Geçmiş yıllarda geniş ince camlar, süslü kapılar, lüks radyatörler arayanlar şimdi mümkünse çift camlı, kuzey pencereleri ufak, kapıları kalın veya izolasyonlu binaları tercih ediyor.


Hürriyet Gazetesi 30 Eylül 1981 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com





Geri Dön