29 / 04 / 2024

1983 yılında Marki Necip Bey Yalısı kül olmuş!

1983 yılında Marki Necip Bey Yalısı kül olmuş!

1983 yılında Anadoluhisarı'ndaki Marki Necip Bey Yalısı elektrik kontağından çıkan yangın sonucu içindeki milyarlık antika eserlerle birlikte kül olmuş. Erdoğan Demirören'e ait tarihi yalı 1900 yılında inşa edilmiş.



1983 yılında Marki Necip Bey Yalısı kül olmuş!


83 yıllık yalı


Anadoluhisarı'nın güzel yalılarından Marki Necip Bey Yalısı içindeki paha biçilmez antikalarla birlikte iki saat içinde yandı, kül oldu. Muhteşem yalının tümünü saran alevler, Deniz İtfaiyesi'nin de yardımı ile güçlükle bastırılabildi. Batı çizgileri taşıyan ve bir bölümü kagir olan Marki Necip Bey Yalısı 1900 yılında yapılmıştı.


MİLYARLIK ''MÜZE EV'' YANDI


 Vergi rekortmeni iş adamı Erdoğan Demirören'e ait ''Marki Necip Bey Yalısı'' kül oldu.


1983 yılında Marki Necip Bey Yalısı kül olmuş!


   İSTANBUL'u vergi rekortmeni ünlü işadamı Erdoğan Demirören'e ait Anadoluhisarı'ndaki ''Marki Necip Bey Yalısı'' dün elektrik kontağından çıkan yangın sonucu içindeki milyarlık tablolar, sedef eşyalar, Çin vazoları, antika eserlerle birlikte kül oldu.

   Deniz İtfaiyesi'nin de yardımı ile 2 saatte söndürülen yangın sırasında Anadoluhisarı'na gelen Erdoğan Demirören, büyük bir üzüntü içinde ''Maddi hasar önemli değil. Yalı sigortalı idi. Ama içinde çok kıymetli ve bir eşi olmayan tablolar, eşyalar vardı. Onları bir daha bulmak, toplamak mümkün değil'' dedi.

   1900 yıllarında inşa edildiği sanılan ve altı kagir üstü ahşap, ''Frenk tipi yalı''yı ünlü iş adamı, antik eşyalarla donatmıştı. Bu arada bugün toplam değerleri milyarları bulan sedef eşyaları, tabloları yalıya koyan Erdoğan Demirören, yalıda bir süre öncede bazı bölümlerin onarılması için harekete geçmişti. Ünlü ressamlar, Şeker Ahmet Paşa, Osman Hamdi, Halil Paşa, Feheman Çallı ile Fikret Mualla'nın 27 parça eşsiz tablosunun yer aldığı yalıda dün saat 15.00 sıralarında dumanlar görüldü. Marki Necip Bey Yalısı'nı bir anda saran dumanlar yerini alevlere bırakırken ahşap olan bölümleri hızla tutuşan yalıdaki yangının bastırılamayacağını anlayan itfaiye ekipleri Deniz İtfaiyesi'nden de yardım istediler. Bu arada yalının yan bölümündeki kısımda bulunan, bazı sedef eşyalar, pirinç çerçeveli aynalar, çevreden gelenlerin yardımı ile dışarı çıkarıldı. Alevler çevredeki diğer yalıları da tehdit ederken Deniz İtfaiyesi'nin Söndüren 1 adlı gemisi olay yerine geldi. Altında kayıkhane bulunan yalıya iyice yanaşan Söndüren 1'den iki saat süre ile alevler içindeki yalıya su sıkıldı. Korkunç yangın ancak iki saatlik çalışma sonucu bastırıldı. 

   Marki Necip Bey Yalısı olarak bilinen ve ''Pervaneli Yalı'' da denilen Erdoğan Demirören'in yalısındaki yangını öğrenen tüm dostları Anadoluhisarı'na akım ettiler. Kastelli'nin eşi Mukadder Özden de yangın devam ederken olay yerine geldi ve ünlü işadamına geçmiş olsun dedi.


Hürriyet Gazetesi 8 Mart 1983



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön