02 / 05 / 2024

1985 yılında hızlı tramvay ihalesini İsveçliler kazanmış!

1985 yılında hızlı tramvay ihalesini İsveçliler kazanmış!

1985 yılında yapılan hızlı tramvay ihalesini ASEA adlı İsveç firması ile Türk Yapı Merkezi kazanmış. Aksaray-Küçük Sanayi Bölgesi arasında, 7 kilometrelik tramvay sistemi 38 milyar liraya mal olacakmış.



1985 yılında hızlı tramvay ihalesini İsveçliler kazanmış!


7 milyar 700 milyon lira fiyat kırdı


Hızlı tramvay ihalesi İsveç'in


ASEA adlı firma ile Türk ortağı Yapı Merkezi, Aksaray - Küçük Sanayi Bölgesi arasındaki 7 kilometrelik tramvay sistemini 24 ayda bitirecek.

 

Sistemin Türkiye'ye yaklaşık 38 milyar liraya mal olacağı bildirildi.


Sistemi, saatte 80 kilometre hızla 30 bin yolcu taşıyacak.


1985 yılında hızlı tramvay ihalesini İsveçliler kazanmış!


  Hızlı tramvay ihalesi, İsveç'in


İSTİHABARAT MERKEZİ


   İSTANBUL ''hızlı tramvay'' ihalesini son dakikada 7 milyar 700 milyon lira fiyat kıran İsveç firması ASEA kazandı. Dün Anakent Belediye Başkanı Bedrettin Dalan'ın ''açık pazarlık'' yoluyla yaptığı ihale uyarınca, ASEA ve Türk Yapı Merkezi 70 milyon dolar (38 milyar lira) sarf ederek 24 ay içinde Aksaray - Küçük Sanayi Bölgesi arasında 7 kilometrelik ray üzerinde sefer yapacak tramvay sistemini kuracak ve işler halde belediyeye devredecek.

   Belediye Başkanı Bedrettin Dalan ve Genel Sekreter Atanur Oğuz, tramvay ihalesine katılan Federal Alman, İsveç, Avusturya ve İtalyan firmalarıyla dün son kez pazarlığa oturdular. Dalan, şimdiye kadar sürdürülen pazarlıkta, Alman SIEMENS firmasının ihaleyi ilk 10 yıl ödemesiz 30 yıl vadeli ve yüzde 2 faizli 75 milyon dolar kredi teklifiyle kazandığını bildirerek, ''Kredi teklif koşullarında değişiklik yapacak firma bulunup, bulunmadığını'' sordu ve yeni teklif için 5 dakika süre tanıdılar.

 

   İsveçliler fiyat kırıyor


   Son teklif için tanınan 5 dakikalık süre içinde, kendi aralarında gizli bir görüşme yapan İsveç ASEA firması ve Türk ortağı Yapı Merkezi temsilcileri, ''Daha önce teklif ettikleri 84 milyon dolarlık fiyat teklifini 70 milyon dolara indirdiklerini ve kredi koşullarını da ilk 10 yılı ödemesiz, 30 yıl vadeli ve yüzde 2 faizli olarak düzenleyeceklerini'' söylediler. 

   ASEA'nın bu teklifi üzerine başka teklif veren firma olmadı ve Belediye Başkanı Dalan, ihaleyi AESA'nın kazandığını açıkladı.


   Hızlı tramvay nedir?


   Anakent Belediye Başkanı Bedrettin Dalan, ''İstanbul'un aşama aşama tramvay ağına kavuşturulacağını'' belirterek, şöyle dedi:

   ''24 ay sonra İstanbulluların hizmetine sunacağımız tramvay sistemi saate 80 kilometre hızla yine saatte 30 bin yolcu taşıyacak. Bu ihale işin birinci safhası, ikinci ve üçüncü safhaları ise önümüzdeki yıllarda ihale edilecek ve İstanbullular insanca taşınacak.''


(1985 yılında Reşat Altın 38.769 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 16 Temmuz 1985



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön