26 / 11 / 2024

2015 sağlık turizmin çağ atlama yılı olacak!

2015 sağlık turizmin çağ atlama yılı olacak!

Son verilere göre 2014 yılında sağlık turizmi için Türkiye’ye gelenlerin sayısının 400 bini aştığını açıklayan Turk Health Tourism Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Acıkök önemli açıklamalarda bulundu.




Son verilere göre 2014 yılında sağlık turizmi için Türkiye’ye gelenlerin sayısının 400 bini aştığını açıklayan Turk Health Tourism Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Acıkök önemli açıklamalarda bulundu.

 

Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere özel sektörün hastane yatırımları konusundaki çalışmalarının artarak devam ettiğini belirten Kenan Acıkök, 2014 yılında elde edilen yaklaşık 3 milyar dolarlık gelirin, 2015 yılında ve 2016 yollarında tamamlanacak hastane inşaatları ile birlikte 6 milyar dolara yükseleceğini söyledi. Acıkök, 2015 yılının sağlık turizmi açısından kritik bir yıl olacağını ifade etti.

 

2023 yılı hedefinin 20 milyar dolar olduğunu hatırlatan Turk Health Tourism Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Acıkök şunları söyledi:

"Türkiye çeşitli açılardan sağlık turizminde öne çıkan ülkeler arasında. Genel turizm potansiyeli, hastanelerimizin AB standartlarını yakalamış olması ya da tıbbi operasyon bedellerinin uygun olması Türkiye'yi cazip kılıyor. Ancak burada elde edilecek gelirin artması hastane yatırımlarına bağlı. 2015 ise bu açıdan önemli bir yıl. Önümüzdeki 2 yılda kamu ve özel sektör yatırımları ile birlikte yıllık gelirimizin 3 milyar dolardan 6 milyar dolara çıkacağı öngörülüyor. Olası bir duraksama sağlık turizminin kaderini olumsuz etkileyebilir. 20 milyar dolarlık 2023 hedefi ile beraber düşündüğümüzde sağlık turizminin ülke ekonomisine katkısı yadsınamaz bir ölçekte. Geçen yıl 300 bin hasta gelirken 2014'te 400 bini aştık, yükselen grafiğimiz gelecek 5 yılda bu rakamın 1 milyona ulaşacağını gösteriyor"

 

Türkiye'nin, diğer ülkelere kıyasla tıbbi operasyon maliyetlerinde yüzde 60’a yakın tasarruf sağladığının altını çizen Acıkök, "Kalp by-pass’ı olmanın Türkiye’de faturası 8 bin 500 ile 21 bin dolar arasındayken İspanya’da 39 bin ile 43 bin dolar arasında. Almanya’da omurga füzyon ameliyatı olmak 29 bin dolar iken, Türkiye’de 7 bin dolara bu ameliyatı olmak mümkün" diye konuştu.

 

Türkiye'nin, sağlık turizminin 3 ana dalı olan medikal turizm, termal turizm, yaşlı-engelli turizmine kamu düzeyinde önemli yatırımlar yaptığına işaret Acıkök şöyle konuştu:

"Hastaların tedavi ve rehabilitasyon amaçlı sağlık kurumlarından hizmet alması medikal turizmin alanına giriyor. Medikal turizminde Türk hastaneleri AB standartlarını çoktan yakaladı. Termal turizme baktığımızda kaplıca ve otellerimizin medikal masaj ve peloid gibi uygulamalarda önemli mesafe kat ettiğini görüyoruz. Yaşlı ve engellerin bakım, rehabilitasyon ve medikal tedavilerinin bir arada olduğu sağlık turizmi türü olan yaşlı-engelli turizmine de devlet stratejik yatırımlar yapıyor. Bu ilerlemeler rakamlara çok olumlu yansıdı. 2008 yılı verilerine göre gelen 74 bin 93 kişi sayısını, 400 bin seviyesini aşarak 6 yılda yaklaşık 6 katıda çıkarmayı başardık"

 

Türkiye'nin sadece zorunlu medikal operasyonlarda değil, saç ekimi ve estetik müdahaleler için de oldukça cazip bir destinasyon haline geldiğini belirten Acıkök, saç ekimi operasyonunun ortalama maliyetinin 5 bin TL iken bu rakamın Avrupa’da 10 bin Euro, ABD’de 30 bin dolar seviyesinde olduğunu sözlerine ekledi.



Geri Dön