02 / 05 / 2024

3 maaş birden alabilirsiniz! Bu kriterlere dikkat! Kimler faydalanabilir?

3 maaş birden alabilirsiniz! Bu kriterlere dikkat! Kimler faydalanabilir?

Sosyal güvenlik mevzuatı, özellikle anne babası ve eşi vefat eden kadınlara destek olan özel imkanlar sunuyor. Bu destek uygulamalarının en başında ise yetim ve dul aylıkları geliyor. Peki, yetim ve dul aylığını kimler alabilir?



3 maaş birden alabilirsiniz! Bu kriterlere dikkat! Kimler faydalanabilir?

3 MAAŞ BİRDEN ALABİLİRSİNİZ

İlgili kadının kendi sigortalılığı nedeniyle emekli maaşı alıyor olması dul maaşına engel olmuyor. İki maaş almak için  iki önemli ayrıntı var.

Dikkat edilmesi gereken ilk husus, ister eş olsun ister anne ve baba, vefat eden sigortalı kişilerin 1 Ekim 2008’den önce mi sonra mı vefat ettiği.

Diğer göz önünde bulundurulan durum ise sigorta statüleri yani SSK’lı mı Bağkur’lu mu Emekli Sandığı’na mı tabi olup olmadıkları.

Kendi çalışma durumundan dolayı SSK emeklisi olarak maaş alırken, vefat eden Bağkur emeklisi kocasının ölümünden sonra dul aylığı alan kadın, Emekli Sandığı’ndan (memurluktan) emekli olmuş babasının vefatından sonra yetim aylığı da alabiliyor. Bu durumda üç maaş bağlanmış oluyor.

YETİM VE DUL MAAŞI HANGİ DURUMLARDA KESİLİR?

Anne veya babasını kaybeden bir kız çocuğu, yaşı kaç olursa olsun evlenene kadar ömür boyu yetim aylığı alır.

Kız çocuğunun evlenme ve sigortalı işe girme durumunda aldığı maaş kesilir. Boşandığı ve çalıştığı sigortalı işinden ayrıldığında aylık yeniden bağlanır. Memur olan ya da memur emeklisi olan kız çocuğuna ise Emekli Sandığı yetim aylığı bağlamaz.

Regal 10 kg 1200 devir çamaşır makinesinde indirim! İşte Regal 9 Ekim fiyat listesi…

Profilo çamaşır makinelerinde yüzde 7 indirim sizi bekliyor! İşte 9 Ekim 2022 fiyat listesi…

Electrolux 6 programlı bulaşık makineleri ne kadar? İşte Electrolux 9 Ekim 2022 fiyat listesi…


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön