19 / 05 / 2024

A’dan Z’ye tüm maaşlar tek tek zamlanacak! En az maaş tam bu kadar olacak!

A’dan Z’ye tüm maaşlar tek tek zamlanacak! En az maaş tam bu kadar olacak!

7 milyondan fazla vatandaşı doğrudan etkileyecek asgari ücret zammında geri sayım başladı. 6 aylık enflasyon oranı kapsamında şekillenen aylık zamlarının nette 10 bin TL'yi, brütte ise 11 bin 765 TL'yi aşacağı öngörülüyor. Peki, hangi ödemeler nasıl etkilenecek?



TÜM ÇALIŞANLARA YANSIYACAK

Yeni asgari ücret herkese yansıyacak. Asgari ücretten fazla kazananların aylıkları şirketleri tarafından tekrar belirlenecek. Bunun yanı sıra, asgari ücret kadar tutarın vergi dışı olmasıyla brüt ücretle çalışan vatandaşlara avantaj oluşacak. Ücret, maaş geliri elde edenlerin vergi dışı bırakılacak kazanç tutarı yükselecek.

 A’dan Z’ye tüm maaşlar tek tek zamlanacak! En az maaş tam bu kadar olacak!

İŞSİZLİK MAAŞI

Asgari ücretle işsizlik aylığında en düşük ve en yüksek tutarlar artacak. Son 4 aylık ücret ortalamasına göre hesaplanan işsizlik aylığı, brüt maaşın yüzde 40 kadarı oluyor. Fakat brüt asgari ücretin 80'ini aşamıyor. Bu rakamdan yalnıza damga vergisi kesiliyor. İşsizlik aylığı hali hazırdaki asgari ücrete göre damga vergisi kesilmiş olarak en az 3 bin 972, en fazla 7 bin 945 lira. Örneğin; asgari ücret net 10 bin lira olarak kesinleşirse, işsizlik maaşı en az 4 bin 706, en çok 9 bin 412 liraya yükselecek. Damga vergisi kesilmiş olarak kişinin cebine minimum 4 bin 670 lira, en çok 9 bin 340 lira girecek.

İşte detaylar...


Geri Dön