07 / 05 / 2024

Adınıza borç çıkabilir! E-Devlet’ten hemen kontrol edin!

Adınıza borç çıkabilir! E-Devlet’ten hemen kontrol edin!

Dolandırılıcılık olaylarının ardı arkası kesilmezken yapmadıkları harcamalarla alakalı adına borç çıkan vatandaşlar büyük mağduriyet yaşıyor. Hukukçulardan vatandaşlara e-Devlet üzerinden adlarına kayıtlı şirket ya da hat olup olmadığını kontrol etmeleri konusunda uyarı geldi.



Konuyla ilgili çalışmaları bulunan Türkiye Bilişim Derneği İzmir Şubesi Hukuk Çalışma Grubu Genel Sekreteri Resul Göksoy, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, kişisel verilerin hukuka aykırı ele geçirildiği ve işlendiğinden şüphelenilmesi halinde, veri sorumlusu şirket veya şahıslara başvuru yapılması ve bilgilerin hukuka aykırı kullanılıp kullanılmadığının öğrenilmesi gerektiğini söyledi.

Göksoy, ilgili şirketin yapılan başvuruya 30 gün içinde cevap vermemesi ya da verilen cevabın aydınlatıcı olmaması durumunda Kişisel Verileri Koruma Kurumuna (KVKK) şikayette bulunulabileceğini hatırlattı.

"SAVCILIĞA BAŞVURU YAPILMASI DAHA ETKİLİ OLACAK"

Verilerin hukuka aykırı ele geçirildiği ve işlendiği şüphesi durumunda savcılığa da başvurulması gerektiğini belirten Göksoy, KVKK'ya yapılan başvuru süreci tamamlandıktan sonra savcılığa başvuru yapılmasının çok daha etkili sonuç verdiğini ifade etti.

Göksoy, kişisel verilerin hackerlerin eline geçmesi halinde illegal ortamlarda satışa sunulabildiğini söylerek şöyle devam etti:

"Bazen veri sorumlularına şantaj yaparak, veriler, internette kötü niyetli kişilere satılıyor ve sahte kimlik üretiminde kullanılabiliyor. Verileri çalınan kişinin adına şirket açma veya telefon hattı çıkarma gibi eylemler söz konusu olabiliyor. Kimliğimizin fotoğrafını veya fotokopisini bir yere vermeden de kimlik bilgilerinin başkasının eline geçmesi mümkün olabiliyor. Bu nedenle belli aralıklarla e-Devlet üzerinden adımıza şirket açılmış mı, hat çıkarılmış mı diye kontrol etmek kritik önem taşıyor"

Zorunlu trafik sigortasında yeni dönem! O sürücülere yüzde 50 indirim yapılacak

EYT’liler ne kadar maaş alacak? En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte bütün detaylar…

Kredi notu neden düşer? Kredi notunun düşmemesi için ne yapmak gerekir?

Geri Dön