07 / 05 / 2024

Apartmanda oturanlar dikkat! Siz de yanlış yapıyor olabilirsiniz!

Apartmanda oturanlar dikkat! Siz de yanlış yapıyor olabilirsiniz!

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, apartmanlarda yöneticinin toplantı ile alınan kararları bildirmemesinin fesih sebebi olup olmadığını ve kimlerin malik kimlerin vekil olduğunun belli olmadığı bir toplantının geçerli olup olmadığını kaleme aldı. 



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e bir okuyucusu, 12 daireli apartmanda yöneticinin olağan tarih dışında toplantı gerçekleştirdiğini, toplantıyı ve toplantıda alınan kararları da bildirmediğini aktardı. Okuyucu bu durumun fesih nedeni olup olmadığını sordu. Aynı zamanda gelenler için hazirun cetvelinin de bulunmadığını belirten okuyucu, toplantıda kimin kat maliki kimin vekil olduğunun da belli olmadığını aktararak, malik ve vekil olmayanların imzası bulunduğunu belirtti. Okuyucu bu durumda toplantının geçerli olup olmadığını ve yasa ile yönetmeliklere aykırı seçilde seçilen kişinin ısı yalıtımı yaptırıp yaptıramayacağını sordu. 

Tamer Heper, kat maliklerini toplantıya çağırma yetkisinin yöneticiye, denetçiye ve bağımsız bölüm sayısının 3'te 1'ine ait olduğuna dikkat çekti. Bunların belirtilen tarih dışında toplantıya çağırma yetkisinin olduğunu aktaran Heper, bu durumunda belirli kuralları olduğunun altını çizdi. 

Apartmanda oturanlar dikkat! Siz de yanlış yapıyor olabilirsiniz!

Toplantı tarihinden 15 gün önce bütün kat makiklerine davetiyenin ya taahütlü mektupla ya da elden imza mukabilinde gönderilmesinin gerekli olduğunu belirten Heper, bu koşula uyulmaması durumunda toplantının yok hükmünde olduğuna vurgu yaptı. 

*****

Her toplantı için hazirun cetvelinin düzenleneceğini ve böylece gelenlerin asil ya da vekil şeklinde işaretleneceğini ardından da imzalattırılacağını belirten Heper, hazirun hazırlanmamışsa karar sonrasında imzalatılabileceğini aktardı. Heper, "Fakat yapılan incelemede imza edenlerin toplantı nisabını sağlamadığı veya yönetici nisabını sağlamayacağı görüldüğünde bu husus iptal talebi sebebidir" dedi. 

*****

Heper, gereken nisaba sahip olmadan yönetici seçilen kişinin binada bakım ve onarım yapabileceğine ilişkin de, yöneticinin koşullar sağlanmadan seçilmesi halinde bu durumun iptali talep nedeni olduğunu belirtti. 

Milyonlarca kiracıyı ilgilendiriyor! Tazminat ödemek zorunda kalabilirsiniz!

Kardeşi olanlar dikkat! Sizin de başınıza gelebilir!


Geri Dön