17 / 05 / 2024

Araba alacaklar aman dikkat! Otomobile şimdi de döviz kuru zammı geliyor!

Araba alacaklar aman dikkat! Otomobile şimdi de döviz kuru zammı geliyor!

Son dönemlerde görece daha stabil seyreden otomobil fiyatlarına şimdi de döviz kuru zammı geliyor. İşte konu ile ilgili son dakika detayları...



SEÇİM ÖNCESİ TEMKİNLİ ZAM YAPILACAK'

ekonomim.com'a konuşan marka temsilcileri, kur artışını mayıs ayında fiyatlara yansıtmaya başlayacaklarını duyurdu. Hemen hemen her marka kur artışı için mayıs başı için tarih veriyor. Nissan, Renault, Dacia, Fiat, Peugeot, Opel ve Citroen bayiliğini yapan Gülan Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan da fiyat artışları için gelecek haftaya işaret etti.

Gülan Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan markaların henüz kur artışını fiyatlara yansıtmadığını söyleyerek, bir taraftan kur artarken bir taraftan piyasada para bulmanın maliyetinin de arttığını söyledi. 
Açıklamasında fiyatlara yansıyacağını söyleyen Gülan Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan, "Markaların yüzde 2 ila yüzde 3 arasında bir zam yapacağını öngörüyoruz. Olağan dışı bir baskı olmadıkça markaların kur artışını fiyatlara yansıtmak için mayısı bekleyeceğini tahmin ediyoruz. 14 Mayıs seçimleri öncesi temkinli zam yapacaklarını ve otomobil fiyatlarının haftaya yaklaşık 3 arasında artacağını öngörüyoruz. Zaten markalarda fazla stok da yok” dedi.

Araba alacaklar aman dikkat! Otomobile şimdi de döviz kuru zammı geliyor!

'ÖTV DİLİMİ DEĞİŞENLERDE ZAM DAHA BÜYÜK OLACAK'

Yapılan zam sonrası ÖTV dilimi değişen otomobillerde fiyat artışı daha yüksek oranlarda olacak. Skywell Türkiye CEO’su Mahmut Ulubaş da yaptığı açıklamada henüz kur artışını fiyatlarımıza yansıtmadıklarını belirterek, "Bu ayki teslimatlarımız tamamlandıktan sonra yansıtmış olacağız” diye konuştu..

Otomotiv analiz şirketi Cardata’nın verilerine göre sıfır otomobil fiyatları Mart 2022-Mart 2023 arasında ortalama yüzde 70 oranında arttı. Yapılan zamlar sonrası vergi dilimi değişen bazı modellerde ise bu oran yüzde 100’ü geçiyor.

KÜRESEL PİYASADA FİYATLAR DÜŞÜŞTE

Türkiye’de otomobil fiyatları artmayı sürdürürken, Avrupa, Çin ve ABD gibi pazarlarda da fiyatlar düşüyor. Fiyatlarda yaşanan bu düşüşte talepteki azalmasının dışında Çin’in rekabetçi fiyatlarla pazara sunduğu elektrikli araç atağı da etkili oldu. Uluslararası otomotiv uzmanları geçen sene rekor karlılıklara imza atan markaların bu sene indirim savaşına gireceğini buna paralel de kar marjlarının düşeceğini öngörüyor. Ayrıca yine verilen bilgilere göre, Veri analiz şirketi Quantco'nun otomotiv uzmanı Arndt Ellinghorst, rekor kazançların sürdürülemez olduğunu kaydederken, pek çok ülkede siparişlerin aylardır düştüğüne değiniliyor. Yine verilen bilgiye göre, aynı zamanda, azaltılmış donanım varyantlarına sahip araç yelpazasi ve buna paralel indirimler de artıyor. İsviçre'nin en büyük bankası UBS'deki analistler bu sebeple VW, Renault, Ford, BMW, Stellantis ve GM gibi borsaya kayıtlı araç üreticilerinin hisse başına kazançlarının bu yıl bir önceki seneye göre ortalama yüzde 40 düşeceğini hesaplıyor.

Elektrikli araç şarj istasyonlarında lisans sayısı 124'e çıktı!

Mercedes'in elektrikli SUV'u EQA'YA Togg etkisi! Fiyatında indirime gidildi!

Türkiye'nin otomobili Togg'un servis süreci nasıl işliyor? İşte detaylar


Geri Dön