30 / 04 / 2024

Avrupa’da doğalgaz krizi büyüyor! Depolar boşalıyor!

Avrupa’da doğalgaz krizi büyüyor! Depolar boşalıyor!

Rusya’ya uygulanan yaptırımların ardından gaz akışının durdurulması nedeniyle Avrupa kış ayları için bir takım önlemler almıştı. Ancak kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte Avrupa’nın kışı atlatabilmesi için gaz tüketimi daha fazla düşürmesi gerektiği görüldü.



Rusya- Ukrayna savaşının ardından Avrupa’nın Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar sonucu Rusya, Avrupa’ya sağladığı gaz akışını durdurmuştu. Avrupa bu durum karşısında, Rus gazının yerini alması için güçlü sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ithalatına yöneldi. Ancak görünen o ki Avrupa’nın tüm bu önlemlere rağmen kışı atlatabilmesi için gaz tüketimini azaltması gerekecek.

Kış mevsiminin daha sağlıklı bir şekilde atlatılabilmesi için ülkeden ülkeye değişse de Avrupa Komisyonu ortalama yüzde 10-15 oranında bir talep azalması öneriyor. Tedarikteki azalış nedeniyle önemli ölçüde Rus gazına bağımlı olan Almanya ve diğer birkaç ülkenin tüketimi yüzde 20’ye varan oranda daha fazla kısması gerekiyor.

Kış mevsiminin sert geçmesi hâlinde doğalgaz tüketiminin artacağı beklense de yine de her durumda Avrupa’nın 2021 yılından ve son beş yıldaki ortalamasından daha az gaz tüketmesi gerekiyor.

RAKAMLAR UYARICI NİTELİKTE

Öte yandan doğalgazdaki yüksek fiyatlar, sanayi firmalarını tüketimi azaltmaya teşvik etti. Kimya sektörü başta olmak üzere pek çok sektörde şirketler üretimi durdurdu. Bu nedenle Avrupa genelinde gaz talebi normalin yüzde 20 kadar altında seyrediyor.

Ancak Almanya’da ülke tüketiminin yaklaşık yüzde 40’ını oluşturan hane halkı ve küçük işletmelerin gaz talebinin artacağı varsayılıyor. Bu kesimin gaz talebinin 15 Ekim-15 Mart arasında artacağı düşünülüyor.

Gaz şebekesini izlemekten sorumlu Alman yetkili Klaus Muller, rakamları ‘uyarı verici’ olarak nitelendirdi. Twitter hesabında yaptığı paylaşımda “Havalar daha da soğusa bile gaz tasarrufu yapılmalı” ifadelerini kullanan Muller, “Özel sektörde önemli tasarruflar olmadan kışın gaz sıkıntısından kaçınmak zor olacak” dedi.

Avrupa’da doğalgaz krizi büyüyor! Depolar boşalıyor!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön