29 / 11 / 2024

Bakan Kurum açıkladı: Yeni inşa edilecek deprem konutları için zemin etüdü başladı!

Bakan Kurum açıkladı: Yeni inşa edilecek deprem konutları için zemin etüdü başladı!

Deprem bölgesinde arama kurtarma faaliyetlerinin sonuna gelinirken sıra depremzedelerin geçici olarak barınmalarının sağlanması ve daha da önemlisi kalıcı konutlar için zemin etüdü çalışmaları da başladı...




ŞEHİRLERİN DOKUSU KORUNACAK MI?

- , Maraş, Hatay Adıyaman başta olmak üzere şehir merkezlerinde yıkılan binalar çok fazla. Konutları yaparken o şehirlerin dokusu korunacak mı sorusunu yanıtlayan Murat Kurum, şehirlerin ihtiyaçlarını gözeterek bu çalışmaları yürüteceklerini kaydetti. Kurum açıklamasında, sağlam olmayan zemine yakın yerlere konut yapmayacaklarını ve yaptırmayacaklarını söyleyerek,  "Sayın Cumhurbaşkanımızın “1 yıl içerisinde bitireceğiz” sözü, milletimize yapılmış bir taahüttür. Bundan kimsenin şüphesi olmasın." dedi.

Bakan Kurum açıkladı: Yeni inşa edilecek deprem konutları için zemin etüdü başladı!

YIKIM NEDEN BU KADAR BÜYÜK?

- Bu kadar büyük bir yıkım neden oldu?

Murat Kurum: Bölgede yoğun bir fay hattı bulunuyor. Bazı alanlarda fay hattına yakın zemindeki sıvılaşmaya uygun şekilde mühendislik hizmeti alınmamış olması. Yine bu noktada imalat ve işçilik hataları nedeniyle böyle bir durumla karşı karşıyayız.

HASAR TESPİTİNDE SON DURUM

Bakan Kurum, Abdülkadir Selvi'nin "Depremden hasar görmüş, yıkılmış binalarla ilgili tespitleriniz ne düzeyde?" sorusunu da yanıtladı.

-Hasar tespit sürecini 7 bin 100 personelle yoğun bir şekilde yürüttüklerini söyleyen Bakan Murat Kurum, şehirler bazında, yıkılmış binalarda, ağır hasarlı binaların tespitinde önemli yol kat ettiklerini kaydetti. "İlk 10 günde 387 bin 346 binada 1 milyon 856 bin 864 bağımsız birim inceledik, acil yıkılması gereken 50 bin 576 binada 224 bin 923 bağımsız birim var. " diyen Kurum, 99 bin 300 binada 640 bin 131 bağımsız birimin az hasarlı; 180 bin 355 binada 762 bin 627 bağımsız birimin hasarsız olduğunu söyledi.

YIKILANLARIN BÜYÜK KISMI 99 DEPREMİ ÖNCESİNDEN

- Yazının sonunda bir not da Abdülkadir Selvi'den geldi. Abdülkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kabine toplantısından sonra yaptığı açıklamada yıkılan binaların yüzde 98’inin 1999 yılından önce inşa edilen binalar olduğu bilgisini verdiğini belirterek, yıkılan binaların yaklaşık olarak yüzde 98.5’inin, 1999 Marmara depremi öncesi yapıldığı ve yapı denetim hizmeti almadan inşa edildiği tespit edildiğini kaydetti. Adıyaman Merkez’de yıkılan 1075 binanın yüzde 97.4’ünün, Hatay Antakya’da yıkılan 538 binanın yüzde 97.9’unun, Gaziantep’te Nurdağı’nda yıkılan 1497 binanın yüzde 98.6’sının; yine 1999 Marmara depremi öncesi inşa edilmiş ve yapı denetimi hizmeti almamış olduğunun belirlendiğini kaydeden Abdülkadir Selvi, yazısını şu cümlelerle tamamladı: "Ayrıca orta hasar veya daha yıkıcı etkiye maruz kalan binalar üzerinde yapılan incelemelerde; bu binaların yüzde 95’inin, yine diğerleri gibi, 99 Marmara depreminden önce yapılan eski yapılardan oluştuğu tespit edildi."

Depremzedelere 10 bin TL'lik destek ödemeleri başladı!

İstanbul için Deprem Bilim Kurulu oluşturuldu!

'Türkiye Tek Yürek'te bağış rekoru kırıldı!  115 milyar 146 milyon 528 bin TL


Geri Dön