12 / 05 / 2024

Bireysel Emeklilik Sistemi’nden çıkınca paramı nasıl alabilirim? İşte tüm tüyolar...

Bireysel Emeklilik Sistemi’nden çıkınca paramı nasıl alabilirim? İşte tüm tüyolar...

Vatandaşlar Bireysel Emeklilik Sistemi’nden çıkınca parasını nasıl alabileceğini sorguluyor. İşte detaylar...



BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ ÇIKINCA PARAMI NASIL ALABİLİRİM?

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) için yapılan yeni düzenlemeler sonrasında insanlara sistemden çıkma konusunda kolaylıklar sağlandı. Çalışan adına işveren tarafından zorunlu kesinti ile ödeme yapılan vatandaşlara bu paraları geri alma hakkı tanındı. Bu sistemden çıkacak olanların ödemelerini ne şekilde yapacakları ile ilgili açıklamalar yapılmaya başlandı.

E-Devlet Takasbank Sorgulama işlemi için kimlik numaranız ve e-Devlet şifresi ile sisteme girdikten sonra arama bölümünde Takasbank yazmanız gerekiyor. Yaptığınız bu aramada çıkan sonuca tıkladığınızda adınıza bir ödeme olup olmadığı konusunda bir ekran karşınıza çıkacak. E-Devlet uygulamasında biriken para çıkması durumunda paranızın hesabınıza aktarılmasını talep edebilirsiniz. Ayrıca, buradan BES ödemenizi öğrenip paranızı bankadan da çekebilirsiniz.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nden çıkınca paramı nasıl alabilirim? İşte tüm tüyolar...

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ NEDİR?

BES, emeklilik döneminiz için birikim yapmanız amacıyla kurgulanmış bir sistemdir. Çalışma hayatınız boyunca yapacağınız düzenli katkılar ile emekliliğinizde mevcut yaşam standartlarınızı devam ettirebilirsiniz. 

BES’te yatırdığınız katkı payları uzman portföy yöneticileri tarafından yönetilen emeklilik yatırım fonlarında değerlenir. Birikimleriniz yatırdığınız her katkı payının etkisiyle büyüyerek ilerler. Hem emeklilik yatırım fonlarının kurgulanışı hem de kartopu etkisi nedeniyle sistem kısa vadeli yatırım için uygun değildir.

Yeni dönemde devlet katkısıyla sistemin avantajları artırıldı. Devlet katkısı ile yatırdığınız her katkı payının yüzde 25’ini de devlet hesabınıza yatırıyor. Üstelik bu avantajdan yararlanmak için gelir vergisi mükellefi olmanıza gerek yok.

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ’NE KİMLER KATILABİLİR?

BES’e katılmak için eskiden bireyin 18 yaşını doldurmuş olması şartı vardı ancak artık sisteme katılım için yaş sınırı yok. Yani BES’e katılmak isteyenler yaş sınırı olmadan, yasal temsilcileri yoluyla bunu gerçekleştirebilir.

EYT ile ilgili aklınıza takılan tüm soruların cevabı bu haberde! Okumadan geçmeyin!

Bunu yapan emeklilerin maaşı katlanıyor!Bunu haberi okuyan emekliler zil takıp oynayacak!O tarihe kadar mutlaka başvurun

 3600 ek göstergeyle maaşlardaki artışlar böyle olacak! Duyanlar inanmıyor!

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön