05 / 05 / 2024

BM'den sonra IMF'den de Fed'e faiz çağrısı geldi

BM'den sonra IMF'den de Fed'e faiz çağrısı geldi

IMF Başkanı Georgieva, Fed başta olmak üzere gelişmiş ülke merkez bankalarının izlediği faiz politikasının dünyanın geri kalanı için kalıcı sorunlar yaratabileceği uyarısında bulunarak itidal çağrısında bulundu.



Fed'e politikalarında son derece ihtiyatlı ve dünyanın geri kalanı üzerindeki etkisine karşı dikkatli olma çağrısında bulunan Georgieva, Fed'in bu konudaki sorumluluğunun "çok yüksek" olduğunu dile getirdi.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva'nın Fed'e yönelik 'ihtiyatlı davranması ve dikkatli olması' çağrısının Birleşmiş Milletler'in (BM) merkez bankalarını faiz artışlarını durdurmaya çağırmasının ardından gelmesi dikkat çekici olarak yorumlandı.

"Yüksek faizle fiyatları aşağı çekmek ihtiyatsız kumardır"

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), bugün açıkladığı raporla, Amerikan Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) gibi gelişmiş ülkelerdeki merkez bankalarının faizleri agresif bir şekilde artırmaya devam etmesinin küresel ekonomiyi resesyona sokma ve ardından uzun süreli durgunluğa itme riski taşıdığı dile getirilmişti. Açıklanan raporda, resesyon yaratmadan daha yüksek faiz oranlarıyla fiyatları aşağı çekebilmeye yönelik herhangi bir düşüncenin "ihtiyatsız bir kumar" olduğu ifadesi kullanılmıştı.

Gelişmekte olan ülkelerin gelirleri azaldı

Raporda ayrıca reel ücretlerin düştüğü, mali sıkılaşmanın, finansal çalkantıların, çok taraflı destek ve koordinasyonun yetersiz kaldığı bir dönemde, aşırı parasal sıkılaşmanın gelişmekte olan bir çok ülke ve bazı gelişmiş ülkelerde durgunluk ve ekonomik istikrarsızlık dönemi başlatabileceğine dikkat çekildi. Raporda işaret edilen bir başka önemli nokta ise ABD'deki bu yılki faiz artışlarının, Çin hariç gelişmekte olan ülkelerin gelirlerinde tahmini 360 milyar dolarlık azalmaya ve ileride daha fazla soruna neden olabileceği yönündeydi.

IMF'den uyarı! Gıda krizinin finansal maliyetleri arttı!

IMF'den AB'ye zehir zemberek uyarı

IMF, Almanya için ekonomik büyüme tahminini düşürdü! En büyük tehdit açıklandı


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön