12 / 05 / 2024

CDS 720 puanı gördü! Türkiye temerrüte mi düşüyor?

CDS 720 puanı gördü! Türkiye temerrüte mi düşüyor?

14 Mayıs seçimleri evvelinde 500 baz puanın altına düşen Türkiye'nin kredi risk primi (CDS) 720 baz puana kadar yükseldi. Tabloda tereddüt etkili oluyor. Seçim evveli son 4 işlem günü süresince oynaklığın yüksek oranlarda devam etmesi bekleniyor.



Türkiye'nin CDS'inde yükseliş sürüyor: 7 ayın zirvesi

Türkiye'nin kredi ödeyebilme halini gösteren ve risk primi olarak bilinen beş senelik kredi temerrüt takası (CDS), 14 Mayıs'ta meydana gelen Cumhurbaşkanlığı seçiminin akabinden başlayan çıkışını devam ettiriyor. Türkiye'nin CDS'i bugün 720 baz puan seviyelerine çıkarak, Ekim 2022 tarihinden bu zamana en çok oranını yeniledi. Uzmanlar, seçimin ikinci turuna kadar risk primindeki çıkışın devam edebileceğini söylüyor.

Türkiye'nin risk primi, Cumhurbaşkanlığı seçimi evvelindeki haftada 5 ay sonra ilk kez 500 puanın altına düşmüştü.

CDS 720 puanı gördü! Türkiye temerrüte mi düşüyor?

CDS nedir?

Türkçe'de kredi risk primi veya kredi temerrüt takası olarak işleme alınan CDS (Credit Default Swap) aslında bir tür sigorta yapma olarak tanımlanabilir. 

Herhangi bir ülke hazinesine ya da şirketine borç verirken o borcun geri alınmaması olasılığına karşı aldığınız sigorta poliçesine CDS deniyor.

CDS primi nasıl hesaplanır?

Ülkelerin dış borçlanmalarına karşı CDS'leri genelde büyük uluslararası yatırım bankaları yapıyor ve o ülkelerin borcunu çevirememesi durumunda ödemeyi bu banka üstlenmiş oluyor.

Çaykur'dan önemli açıklama! 'Seçimini sağlığı için...'

Hayat sigortası primleri geri alınabilir mi? Primler geri nasıl alınır?

Bakanlıktan müjdeli haber geldi! Bu habere bakın 1250 TL'yi kaçırmayın


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön