05 / 05 / 2024

Çığ tehlikesini önlemek için 3 yeni proje uygulamaya konacak!

Çığ tehlikesini önlemek için 3 yeni proje uygulamaya konacak!

Can, mal, orman ve toprak kaybına sebep olan çığların önlenmesi için son iki yılda 4 Çığ Kontrolü Projesini hayata geçiren ve 5 projenin de planlamasını gerçekleştiren Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 2014 yılında da 3 yeni projeyi uygulamaya koyacak




Can, mal, orman ve toprak kaybına sebep olan çığların önlenmesi için son iki yılda 4 Çığ Kontrolü Projesini hayata geçiren ve 5 projenin de planlamasını gerçekleştiren Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 2014 yılında da 3 yeni projeyi uygulamaya koyacak.


AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, çığlar, bütün dağlık ülkelerde olduğu gibi yurdumuzun dağlık bölgelerinde de hemen her yıl meydana gelen bir tabii afet olma özelliği taşıyor.


Orman ve Su İşleri Bakanlığı, bu afetten dolayı meydana gelebilecek, can, mal, orman ve toprak kaybını önlemek için çığ kontrol projelerini hayata geçiriyor. Bir risk azaltma faaliyeti olan çığ kontrolünde, tesis edilen yapılar oldukça pahalı olmakla birlikte, uygulanan projeler ile meydana gelen çığ zararının en aza indirilmesi ya da tamamen önlenmesi hedefleniyor.


Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan çığ kontrolü projeleri, Orman Genel Müdürlüğü tarafından uygulanıyor.


Bu kapsamda, 2013 yılı sonu itibariyle 4 çığ önleme projesinin uygulaması tamamlandı. Projesi 2012 yılından önce hazırlanan ve 2013 sonu itibariyle uygulaması tamamlanan bu projelerle çığ zararlarının önüne geçildi.


Öte yandan 2012'de iki, 2013'te ise üç olmak üzere toplam 5 çığ önleme projesi hazırlandı. Bu projeler çerçevesinde, Trabzon'un Uzungöl bölgesinde 300 çelik kar köprüsü ve akma bölgesinde saptırma duvarı, Rize'nin Ayder bölgesinde dört noktada 5 metre yüksekliğinde toplam 4 bin 642 metre uzunluğunda çelik kar köprüleri, Çamlıhemşin Yukarı Kavron bölgesinde kar örtüsünü yamaçta tutmak için bin 810 metre uzunluğunda kar ağı yapılacak.


Erzurum-Bingöl Karayolu 81. kilometresinde ise rüzgardan kaynaklı kar birikimini önlemek için rüzgar perdesi, çığ yolu üzerinde iki farklı noktada çığ hızını kesici ve sürtünmeyi artırıcı duvarlar, beklenen çığ hacminin depolanması için bir durdurma duvarı ile sol ve sağ yamaçlarda iki hız kırıcı duvar inşa edilecek.


Trabzon Karaçam Çığ Kontrol Uygulama Projesi kapsamında da proje alanında, çığ meydana getiren başlama bölgesindeki kar örtüsünü yamaçta tutmak için 134 çelik çığ köprüsünün, çelik kar köprülerinin altında 189 ahşap kar köprüsünün, başlama bölgelerinde tripod destekli ağaçlandırma ile kar yığılmasını önlemek için toplam bin 150 metre uzunluğunda rüzgar perdesinin yapımı gerçekleştirilecek.


Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 2014 yılında ise biri karayolu, ikisi yerleşim yeri olmak üzere toplam 3 Çığ Kontrolü Projesini uygulamaya koyacak.


AA


Geri Dön