21 / 05 / 2024

Deprem bölgesindeki yeni konutların inşası için en az 3 ay beklenmeli! 

Deprem bölgesindeki yeni konutların inşası için en az 3 ay beklenmeli! 

Ankara Üniversitesi Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Bülent Kaypak, deprem bölgesinde artçı depremler sürerken yapılan konutlar ile ilgili konuştu. İşte ayrıntılar...



Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre; Ankara Üniversitesi Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Bülent Kaypak, açıklamasında "Kalıp atılıp beton döküldükten sonra yaşanacak 6 ve üzerindeki bir artçı sarsıntı, o temeli ve betonun yapısını bozar, kolonlar dayanıksız hale gelir" ifadelerine yer vererek, o durumda kalıcı diyerek yapılan binaların da yıkılması gerekebileceğini dile getirdi. 

Bölgenin beşik gibi sallandığını aktaran Prof. Bülent Kaypak, "Sürekli sallanan bir ortamda yapılan binaların sağlamlığı konusunda çok ciddi kuşkular oluşur" diyerek en az 3 ay beklenmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Deprem bölgesindeki yeni konutların inşası için en az 3 ay beklenmeli! 

Prof. Bülent Kaypak, artçı depremlerin meydana geldiği ortamda dökülen betonu, sağanak yağışta karılan harca benzettiğinin altını çizdi. 

Şu an bölgede adeta deprem sağanağı yaşandığına dikkat çeken Kaypak, açıklamasında "Sağanak yağmurda harç kararsanız beton bozulur, özelliğini kaybeder. Yer sarsılıyorken betonu temele, kalıba dökerseniz, kalıp titreyecek, salınım yapacak, betondaki çakıl aşağı inecek, duru kesim yukarı çıkacak" diye konuştu ve bu durumda betonun sağlam kalma imkanının olmayacağını dile getirdi.

Deprem bölgesindeki yeni konutların inşası için en az 3 ay beklenmeli! 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da bugün gerçekleştirdiği bir basın toplantısında kalıcı konutlarla ilgili konuştu. Bakan Adil Karaismailoğlu, konu ile ilgili açıklamasında "Kalıcı konutların plan, projelerini de yaptık. Pek çok yerde de inşallah bu hafta itibarıyla yapım çalışmalarına başlıyoruz" ifadelerine yer verdi.  

Sigorta sektörünün deprem hasar ödemeleri 20 milyar lirayı geçecek!

Bekir Bozdağ’dan fahiş kira artışlarıyla ilgili kritik açıklama

Riskli binalar deprem gerçeğine karşı en büyük tehdit!


Geri Dön