29 / 04 / 2024

Doğal gaz dönüşümü yaptırırken paranızdan ve sağlığınızdan olmayın! 

Doğal gaz dönüşümü yaptırırken paranızdan ve sağlığınızdan olmayın! 

Kışın konfor denildiğinde akla gelen ilk kriterlerden biri ısıtma oluyor. Toplumun ısıtmadaki kriteri ise ekonomik, güvenilir ve çevre dostu olan doğal gaz. Peki doğal gaz dönüşümü yaptırırken nelere dikkat etmeliyiz?



Türkiye’de son yıllarda artan doğal gaz kullanımı ile birlikte evlerin doğal gaz dönüşüm işlemleri de yoğunlaştı. 2022 yılında doğal gaza olan talep yüzde 6,1 oranında artarken, konutlardaki abone sayısı 18 milyon 982 bin 872'ye ulaştı.

Ev veya ofisine doğal gaz tesisatı kurulumu yaptırmak isteyenler için en uygun zaman ise yaz ayları.  Sonbahar ve kış aylarında oluşabilecek yoğunluk nedeniyle yaz aylarını tercih edenler, çok daha rahat ve kısa bir sürede doğal gaza geçiş yapabiliyor.

Üçay Grup İklimlendirme ve Şubeler Grup Direktörü Özgür Şahin, evlerinde ve iş yerlerinde doğal gaza geçmek isteyenler için projelendirmenin önemli olduğunu belirterek, hatalı proje ve uygulama sonucu oluşabilecek; enerji giderlerine, sağlık problemlerine ve olası yangın tehlikelerine dikkat çekti.

Isıtma maliyetleri, bir evin enerji harcamalarının yaklaşık yüzde 30’unu oluşturuyor. Bu oran evlerdeki ısıtma sistemlerinin diğer tüm sistemlerden daha fazla enerji tükettiğini ortaya koyuyor. Tüketiciler, daha önce bu maliyetleri düşürmenin yolunu ararken şimdi maliyetlerle birlikte, çevresel etkileri de düşürmenin yollarını arıyor. Çünkü kömürle çalışan ısıtma sistemlerinin emisyon değerleri, doğal gazla çalışan ısıtma sistemlerinden yüzde 50 daha yüksek. 

2022’DE DOĞAL GAZA TALEP YÜZDE 6,1 ARTTI

Bilinçli tüketiciler, petrol ve kömür gibi diğer fosil yakıtlara göre daha ekonomik ve çevre dostu olan doğal gazı tercih ederken, Türkiye’de de kömür tüketimi düşerken, doğal gaz kullanımı ise artıyor. 2022 yılında doğal gaza olan talep yüzde 6,1 oranında arttı ve konutlardaki abone sayısı 18 milyon 982 bin 872'ye çıktı. 

Üçay Grup İklimlendirme ve Şubeler Grup Direktörü Özgür Şahin, evlerinde ve iş yerlerinde doğal gaza geçmek isteyenler için önemli uyarılar yaptı: “Doğal gaz; temiz, ucuz ve bol olduğu için verimli bir alternatif enerji kaynağı. Ancak evinizdeki ısıtma sistemi ile fırın ve ocak gibi teknolojileri doğal gaza dönüştürmeden önce dikkatli olmanız gerekli. Doğal gaz tesisatı için mühendislik kabiliyeti yüksek bir firma ile çalışmak çok önemli. Çünkü doğal gaz tesisatı önemli mühendislik hesaplamaları içeriyor. Kullanım alanının ihtiyacını karşılayacak kapasiteye sahip cihaz seçmek lazım. Doğru seçilmeyen kombi ve radyatörler hem enerji maliyelerini artırır hem de konfor şartlarını olumsuz etkiler.”


 

 


Geri Dön