23 / 05 / 2024

Dolar arttıkça fakirleşiyoruz! Dış borçta 1 aylık kur farkı yükü 2,8 trilyon lira!

Dolar arttıkça fakirleşiyoruz! Dış borçta 1 aylık kur farkı yükü 2,8 trilyon lira!

Seçimlerden bu yana dolar kurunda yaşanan yüzde 29,75’lik liralık artış, Türkiye’nin toplam dış borcunun TL karşılığını 2 trilyon 816 milyar lira büyüttü.



KAMUYA BİR AYLIK YÜK 1,2 TRİLYON TL!

Kamu bankaları, genel yönetim, KİT’ler ve diğer kamu kuruluşları ile beraber kamuya ait toplam dış borç stoku ise yılın ilk 3 ayında net 11,2 milyar dolar artarak 198,1 milyar dolara çıktı.

Bu rakamın 121,5 milyar doları merkezi yönetim ve yerel yönetimler olmak üzere genel yönetime, 63,5 milyar doları kamu banka ve finans kuruluşlarına, 13,1 milyar doları da KİT’ler ile finansal olmayan diğer kamu kuruluşlarına ait. Seçim sonrası yaklaşık bir aylık süredeki hızlı kur artışları genel yönetim dış borcunun TL karşılığını 719,1 milyar, kamu banka ve finans kurumlarının borcunu 376,1 milyar, KİT’ler ve diğer kamu kuruluşlarının borcunu da 77,3 milyar lira büyüttü.

Merkez Bankası’nın dış borcu ise üç aylık dönemde 32,8 milyar dolardan 39,3 milyar dolara çıktı. Son bir aydaki hızlı kur artışı Merkez Bankası’nın dış borcunun TL cinsinden tutarını 232,8 milyar lira büyüttü.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön