22 / 05 / 2024

Dolar kuru Kapalıçarşı’da 19 lirayı geçti mi? Çok konuşulacak iddia!

Dolar kuru Kapalıçarşı’da 19 lirayı geçti mi? Çok konuşulacak iddia!

Sözcü gazetesi yazarı Murat Muratoğlu, bugünkü yazısında yabancı yatırımcının Türkiye’ye neden gelmediğini masaya yatırdı.



 "Sistemden çıkan yastık altında ya da kasada tutulan birikimin, Türkiye’ye hiçbir faydası yoktur. İnsanların kendisine olan faydası da ters bir gelişme yaşandığında sigorta niteliğindedir. Bu ülkede düz gelişme yaşanmadığından yatırımcılar haklıdır.

Böylesi durumda insanların aklına “Serbest piyasa ekonomisi rica, minnet, sitem, emir ve baskıyla kontrol altında tutulur mu?” sorusunu getiriyor. Soruna değil sonuca etki edip sonuç beklemek bizi nereye götürüyor?

Bırakalım yastık altını, fırsatı falan filan... İnsanlar yakın zamanda yastığını kaptırmaktan korkar hale geldi. Zira en etkili önlemler alınsa bile ancak yaşanan buhranın etkisi azaltılabilir, süresi kısalabilir ve zararı sınırlayabilirsiniz.

Dolar kuru Kapalıçarşı’da 19 lirayı geçti mi? Çok konuşulacak iddia!

Ülkeye yabancı yatırımcı neden gelsin? Gelmiyor zaten… İnsanlar niye Türk Lirası'na güvensin? Güvenmiyor zaten… Bizim gibi ülkelerin en büyük sermayesi para değil, güvendir. Biz bu güveni paramızla birlikte çoktan kaybettik!

 Dolar rezervlerinin çoğu daha önce bu ülkeye parasını getiren ve kötü ekonomi yüzünden kaçmak isteyen yabancıya satıldı. Baskılanan döviz kurları sayesinde ucuza tanzim satış mağazası mantığıyla dağıtıldı. Eğer serbest piyasa olsaydı dövize talep geldikçe fiyatı artacaktı. Türk Lirası’ndan dolara geçerken fazla para ödeyecek ve bu ülkeden çıkarken ona göre yüksek ödeme yapacaklardı. Şimdi bu algı uğruna zarar Türk insanının hanesine yazıldı.

Gerçekten ekonomi toparladı mı? Hangi reformları geçirdiler? Neyi değiştirdiler de düzelttiler? Ya çok gizli ya da hiçbir şeyi! Açık ki yaktık gemileri, dönüş yok artık geri… Bu sistemle bırakın ekonomiyi düzeltmeyi, Afrika ülkelerine dönmezsek yine iyidir!"

O isim doların zirve yapacağı tarihi verdi! “Dolar, 15 gün içinde tam olarak...”

Teknoloji ve mobilya ihracatı arasındaki dolar farkı dudak uçuklattı! Duyanların ağzı açık kaldı! Yok böyle bir fark!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön