02 / 05 / 2024

Emlakçı vekaleti!

Emlakçı vekaleti!

Ülkemizde, satış, bağış, taksim, hisse devri, miras intikali başta olmak üzere, bir çok tapu işlemi, ilgilisi tarafından değil, vekalet verdiği bir başka şahıs tarafından gerçekleştiriliyor. Bunlar arasında emlakçı vekaleti de bulunuyor...




Emlakçı vekaleti!


Ülkemizde, satış, bağış, taksim, hisse devri, miras intikali başta olmak üzere, bir çok tapu işlemi, ilgilisi tarafından değil, vekalet verdiği bir başka şahıs tarafından gerçekleştiriliyor. Bunlar arasında emlakçı vekaleti de bulunuyor. Emlakçıya verilen vekaletname ile taşımazın sahibi taşınmazla ilgili satış işlemlerini yaptırabiliyor. Taşınmazın sahibi hastalık, uzak yerde oturma, yada yurtdışında yaşama gibi sebeplerden ötürü emlakçı vekaleti ile gayrimenkul satış işlemlerini yaptırabiliyor.


Emlakçı vekaleti verilirken dikkat edilmesi gereken nokta öncelikle emlakçıya hangi konularda yetki verildiğinin iyi bilinmesidir. Konut veya arsa satış işlemlerinde tapu için verilecek vekalette vekile hangi yetkilerin verildiğinin yani satış mı, bağış mı, taksim mi, miras intikali mi olduğunun iyi bilinmesi gerekiyor. Vekaletname kapsamında süre, işlemin yeri ve şartları muhakkak belirlenmelidir. Olumsuz durumlarla karşılaşmamak için, tapu işlemleri konusunda verilecek vekaletin, işlem yapılacak il - ilçe, süre ve “..şartlı” olarak verilmesi fayda sağlar.


Tüm vekaletnamelerde olduğu gibi emlakçı vekaleti nin de yetkili merciler tarafından düzenlenmesi gerekiyor. Türkiye'de noterler, yurtdışında ise konsolosluklar bu vekaletname işlemlerini yapıyor. Vekaletnamelerin nüfus cüzdanına göre düzenlenmiş olması ve müvekkilin fotoğrafının da yapıştırılmış olması önemlidir. Vekaletnameler düzenleme şeklinde yapılmalı ve istem konusu yetki açıkça belirtilmelidir. 



Tapu işlemleri vekaletname örneği!
Kat maliki vekalet örneği!
Mal sahibi ile emlakçı arasında sözleşme!
Emlakçı yüzde kaç alır?



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön