11 / 10 / 2024

Emlakçılar konut satışında kadınları hedef alıyor!

Emlakçılar konut satışında kadınları hedef alıyor!

EMLAKÇILARIN müşterilerini ikna etmede en çok tercih ettikleri yöntem kadınlarla daha çok iletişim kurmak oluyor. Konut alma kararında en büyük etkinin kadınlarda olduğunu emlak uzmanları  söylüyor...  




EMLAKÇILARIN müşterilerini ikna etmede en çok tercih ettikleri yöntem kadınlarla daha çok iletişim kurmak oluyor. Özellikle konut alma kararında en büyük etkinin kadınlarda olduğunu belirten emlak uzmanları, emlakçıların bu istatistiği kullandıklarını söylüyorlar. Emlakçılarda, gelen çiftlerde erkekten çok kadına yönelirken, erkeklerin ev alma kararında ayrıntıları önemsemediklerini de söylüyorlar. Emlakçıların bu konuda yaptığı diğer bir girişim ise kadm emlakçılar oluyor. Bu sayede gelen kadın müşterileri ikna etmekte daha kolay hale gelmiş oluyor. Kadm emlakçılar, kadınların ev seçme kriterleri arasında ilk koşulun ev ve çocuğunun okul mesafesi olduğunu söylerken, komşuluk ilişkileri ve mutfaktaki detaylar da öne çıkan diğer kriterler oluyor.

Aile konuta
Aile konutu kavramı 4721 sayılı Medeni Kanun ile düzenleniyor. Medeni Kanun'un 194'üncü maddesine göre "Eşlerden biri diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz. Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş, hkimin müdahalesini isteyebilir." şeklinde ifade ediliyor. Hangi konutun aile konutu sayılacağı yasada tanımlanmazken, madde gerekçesinde ise "Aile konutu eşlerin bütün yaşam faaliyetlerini gerçekleştirdiği, yaşantısına buna göre yön verdiği, acı ve tatlı günleri içinde   yaşadığı, anılaria dolu bir alandır" deniliyor. Yasada açıkça belirtilmemiş olmakla beraber karıkocanın tek bir konutu aile konutu olarak kabul edilebiliyor. Bir aile pek çok yerde ev, yazlık, dağ evi sahibi olabilir ancak bunlardan sadece birisi Medeni Kanun'un aradığı anlamda aile konutu olabiliyor.

8'i kadınların

Türkiye'de kadınların üzerine kayıtlı gayrimenkul oranı, toplamın onda biri bile etmiyor. Tapu kayıtlarına göre her 100 gayrimenkulun sadece 8'i kadınlara ait olarak bulunuyor. Bu oran hem kentlerde hem de kırsal yerleşim alanlarında da aynı şekilde oluyor. Emlakçılarla yapılan araştırmalarda gayrimenkul, özellikle de konut satın almak üzere başvuranların çoğunlukla kadınlar olduğu bilgisine ulaşılıyor.


Kadın emlakçılar dikkatli olmalı

KADIN emlakçılar pazarlama konusunda "Daha yetenekli, takipçi, politik, sempatik, pratik, olmaları onları daha başarılı yapıyor" diyen Turyap Marmaris Temsilcisi Aynur Aksoy, "Dezavantajları ise teknik anlamda daha yetersiz olup, inşaatlara ve arazilere gitmekte zorlanmaları. Büromuza görüntüleri ürkütücü olan 3 erkek müşteri geldi. Israrla belli bir bölgeden ev satm almak kiralamak istediklerini söylediler. Biz de iki hanım evi göstermeye beraber gitmeye karar verdik. Bindiğimiz araba her an yolda kalabilirdi ve oturduğumuz koltuğun arkasında ise bir balta vardı. Sadece bir ev göstermeye karar verdik ve evin içine girmedik. Hiçbir yorumda bulunmadan gittiler. Bir süre sonra gazeteden yasadışı iş peşindeyken yakalandıklarını öğrendik" diye anlattı.


Konut satarken kadınlara oynanıyor

GAYRİMENKUL, özellikle de konut satın almak üzere başvuranların çoğunlukla kadınlar olduğuna dikkat çeken emlakçılar, "Başta erkek gelse bile, ikinci defa mutlaka hanımını da beraberinde getiriyor. En maço erkek bile eşine göstermeden ev satın almıyor. Hanımlar, ailenin yaşayacağı konutun seçiminde büyük ölçüde söz sahibi, hatta son sözü söyleyen olarak kabul ediliyor" diyor.
Emlak İletişim Uzmanı Başak Soner, "Emlakçılık eğitimi aldıktan sonra ofis açan kişilere,'gayrimenkul satın alanların profili ve işin püf noktaları öğretilirken, "size karı-koca birlikte geldiyse bile, siz mutlaka kadına oynaym, açıklamalarınızı kadına yapın, evi kadma beğendirmeye çalışın" şeklinde öğütler veriliyor. Çünkü yılların deneyimi göstermiş ki, evi kadın seçiyor ve kadın
aldırıyor.
Hürriyet


Geri Dön