02 / 05 / 2024

Ev alacaklar dikkat! Konutta KDV indirimiyle neler değişecek?

Ev alacaklar dikkat! Konutta KDV indirimiyle neler değişecek?

Dünya Gazetesi köşe yazarı Abdullah Tolu, bugünkü köşesinde konutta KDV indirimini kaleme aldı. İşte Abdullah Tolu'nun 'Konut KDV oranında kafalar biraz karıştı' başlıklı yazısı...



Bu düzenleme ikinci, üçüncü veya daha sonraki el değiştirmelerinde nasıl uygulanacak?

Bu düzenlemenin ardından, söz konusu konutların 2'nci, 3'ncü ya da daha sonraki el değiştirmelerde uygulanıp uygulanmayacağı merak konusu oldu. Fiili ve teorik açıdan Maliye'nin bu takibi gerçekleştirmesinin mümkün olmadığını belirten Abdullah Tolu, konuyla ilgili bir örnek verdi ve şunları söyledi: 

"Örneğin, 1 Nisan 2022 tarihinden önce yapı ruhsatına bağlanan projelerde inşa edilen ve yüzde 1 KDV’ye tabi bulunan konutların, inşaat şirketleri tarafından 1 Nisan 2022 tarihinden sonra yapılacak ilk teslimlerinde yüzde 1 KDV uygulanmalı, sonraki el değiştirmelerinde ise yeni düzenleme gereği yüzde 8 KDV hesaplanmalı."

150 metrekareden büyük konutlar için KDV hangi oranda olacak? 

Ev alacaklar dikkat! Konutta KDV indirimiyle neler değişecek?

Bu konuda iki farklı görüş olduğunun altını çizen Tolu, birinci görüşün, 150 metrekareden fazla olan konutların, 150 metrekareye olan bölümü için yüzde 8, geçen bölüm için yüzde 18 KDV hesaplanması olduğunu belirtti. Tolu, ikinci görüşün ise ilk teslimlerde yüzde 18 oranında, sonraki el değiştirmelerinde ise 150 metrekareye olan bölümü için yüzde 8, geçen bölüm için yüzde 18 KDV hesaplanması olduğuna dikkat çekti. 

Devam eden konut projelerinde durum ne? 

Tolu, konuyla ilgili diğer bir karışıklık da sürmekte olan konut projelerinde yüzde 1 KDV oranıyla satın alınmış olan ve net alanı 150 metrekareden düşük olan dairelerin KDV oranının yüzde 8'e çıkıp çıkmayacağına ilişkin olduğuna dikkat çekti. 

Bu konuyla ilgili olarak devam eden konut projelerinden yüzde 1 KDV oranıyla ev alanların endişlenmemesine gerektiğine vurgu yapan Abdullah Tolu, bu projeler kapsamında konut teslimlerinde önceki mevzuat hükümlerinin uygulanacağını belirtti. Bu konutlarda yüzde 8 oranında KDV uygulanmayacak. 

Konut sektöründe KDV iadesi azalacak mı?

1 Nisan 2022'den itibaren yapı ruhsatına bağlanan daireler sebebiyle gerçekleştirilecek KDV iadelerinin azalacağını vurgulayan Tolu, iade miktarının önceki düzenlemeyle karşılaştırıldığında iade tutarının yaklaşık 5'te biri kadar olacağı öngörülüyor. 

Tolu, ticari gayrimenkullerin KDV'sinin de merak edildiğini belirterek, bu oranda bir değişiklik olmadığına dikkat çekti. 

Benzin ve motorine ne kadar indirim yapıldı? Sürücülere müjde! İşte 30 Mart benzin ve motorin fiyat listesi...

Konutta KDV indirimi 7 soruda tüm detaylarıyla!

Ev alacaklar dikkat! KDV indirimi müjdesi resmen açıklandı!


Geri Dön