09 / 05 / 2024

Ev satın almak ya da kiraya çıkmak isteyenlere müjde! Hangi ilde kira fiyatları ne kadar düştü?

Ev satın almak ya da kiraya çıkmak isteyenlere müjde! Hangi ilde kira fiyatları ne kadar düştü?

Türkiye’de 2021 Eylül’den itibaren hızlı yükselişe geçen konut fiyatlarının artış hızı yavaşladı. İstanbul ve Antalya başta olmak üzere birçok şehirde konut fiyatlarında düşüş yaşandığı gözlemlendi. İşte detaylar…



BÜYÜK KENTLERDE NORMALLEŞİYOR

Kiralık konut fiyatlarını baz alan Zingat.com Satış Direktörü Eser Karaismailoğlu, “Haziran ayı ile beraber artış oranları da yatay seyir izlemeye start verdi. Zingat verilerine göre; Türkiye genelinde haziran ayında % 7 olan artış, temmuz ayında % 8 olarak gerçekleşti. Ağustos’un ilk haftasında ülke genelindeki artışın % 9 olarak gerçekleştiğini gözlemliyoruz. Üç büyük ile baktığımızda ise İstanbul’da % 6, Ankara’da % 8 artış kaydedilirken, fiyatlar İzmir’de % 4 azaldı. Özellikle son dönemde sert fiyat geçişlerinin yaşandığı Antalya’da yükselişin durduğunu ve aşağı yönlü hareketin başladığını ifade edebiliriz. Antalya’da kiralık fiyatlarının % 7 oranında düştüğünü takip ettik” şeklinde konuştu.

EYLÜL AYI BAŞINA KADAR DEVAM EDECEK

Türkiye genelinde fiyatlara bakıldığında ise en yüksek düşüşün % 13 ile Sinop’ta gerçekleştiğini söyleyen Karaismailoğlu, “Eylül ayının başına kadar büyük illerde aşağı seyirli fiyat hareketleri oluşabilir. Özel olarak, yüksek bedeller üzerinden konutlarını kiralayan ev sahipleri de kiracılarının ödeme ritminden şikayetçi durumda. Kiracıların ödeme düzenlerinin üç ya da dördüncü aydan itibaren bozulduğunu söyleyenler günden güne artıyor. Örnek olarak; ağustos başından bu yana İstanbul Kadıköy’de % 10 düzeyinde, İzmir Karşıyaka’da % 5 seviyesinde, Ankara’nın Yenimahalle ve Etimesgut ilçelerinde % 6 düşüş gözlemliyoruz” ifadelerini kullandı.

YÜZDE 11 ARTIŞ BEKLENİYOR

Türkiye genelinde ortalama metrekare kiranın 49,05 lira, ortalama kiranın 5. 396 lira, konut yatırımının geri dönüş süresinin ise 18 sene olduğunu söyleyen Endeksa Kurucu Ortak ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, “Kiralık konutlarda nisanda % 18,2 aylık değişimle zirve yaşandı. Nisan ayında sonra artış grafiği aşağı yönlü seyir gördü, temmuz itibarıyla da % 6’ya düşerek tek haneye geldi. Yani fiyat artışı devam ediyor ama artış hızı yavaşlıyor” şeklinde konuştu.

Öğüt “Bu yılın ikinci yarısında kira piyasası da satılık konut piyasası gibi yeni bir dengeye oturmuş olacak. Sene sonuna kadar Türkiye geneli kira oranlarında % 11 değer artışı öngörüyoruz” açıklamalrında bulundu.

Ev satın almak ya da kiraya çıkmak isteyenlere müjde! Hangi ilde kira fiyatları ne kadar düştü?

EDİTÖR NOTU: Bu haber 12 Ağustos 2022 tarihinde saat 11.58'de yazılmıştır. An itibarıyla dolar kuru 18,02 Türk Lirası, euro 18,59 Türk Lirası, altının gramı ise 1044 Türk Lirası değerinde.

Merkez Bankası’ndan flaş karar! Yıl sonu enflasyon beklentisi değişti

WhatsApp kullanıcıları dikkat! Sakın bu mesaja tıklamayın! Dolandırıcılar iş başında

Akaryakıt 12 liraya inecek! Böyle bir açıklama yok! Ünlü uzman kesin konuştu!


Geri Dön