29 / 04 / 2024

Evi ve arsası olanlar sizi ilgilendiriyor! Bunu yapanlar gayrimenkullerini güvene alıyor! Aman bir şey olmaz demeyin...

Evi ve arsası olanlar sizi ilgilendiriyor! Bunu yapanlar gayrimenkullerini güvene alıyor! Aman bir şey olmaz demeyin...

Orta Vadeli Program'a (OVP) dahil edilen ilk defa bina tamamlama sigortasıyla konut yaparken yaşanan endişelerin önüne geçilmesi hedefleniyor. İşte ilk defa bina tamamlama sigortasına dair merak edilenler...



2024-2026 dönemlerini kapsayan Orta Vadeli Program'a (OVP), ilk kes bina tamamlama sigortası dahil edildi.

8 senedir var olan fakat uygulama olarak yaygınlaşamayan bina tamamlama sigortası OVP’deki konular arasında yer aldı. Kentsel dönüşüm ve deprem için kritik öneme sahip tamamlama sigortası ile artık bina inşa edilirken yaşanan endişelerin önüne geçilecek. 

Denetim rolü üstlenecek sigortacılar , inşaatın tamamlanmaması durumunda tüketiciye ev ücretini ödeyecek. Türkiye'de 2015 senesinde yürürlüğe giren ancak günümüze kadar hak ettiği ilgiyi görmeyen Bina Tamamlama Sigortası özellikle 6 Şubat 2023 yılında yaşanan büyük deprem felaketinden sonra daha önemli hale geldi.

MAĞDURİYETLER İÇİN HAREKETE GEÇİLDİ

Sabah Gazetesi'nin haberine göre, konutunu yenilemek isteyen mağdur olmaktan korkarken, ülkede geçmiş senelerde özellikle müteahhit ve firma kaynaklı olan problemlerde artık yaşanmayacak.

"Bina tamamlama sigortası" özellikle gayrimenkul sektöründe gerçekleşmesi muhtemel mağduriyetlerin önünü kesmek gibi bir sigorta olarak dikkat çekiyor. 

Bina tamamlama sigortası tüketicinin, kefalet sigortasının bir türü olurken, halk arasında maketten konut satışı olarak da tanımlanan, ön ödemeli ev satışı yoluyla edindiği konut için, geliştirici firmaya anahtar tesliminden önce gerçekleştirdiği ödemeleri teminat altına alan bir garanti sözleşmesi olarak da tanımlanıyor. 

ENDİŞELER SONA ERECEK

Sigorta ve yapı kavramları birbirinden ayrı tutulamayacak iki kavram. Bina tamamlama sigortası hem kentsel dönüşümde hem de depreme dayanıklı konut yapımında kritik bir önemi var. Bina tamamlama sigortasıyla sigorta şirketi, sigortalayacağı inşaat şirketinin mali yapısını, tecrübelerini yakından inceleyecek.

KİMLER YAPTIRABİLECEK?

Müteahhitler, kat karşılığı ev yaptıracak bina veya arsa sahipleri bu sigortayı yaptırabiliyor. Devre tatil veya ön ödemeli konut satışlarında proje yüklenicisi tarafından projenin tamamı için de bina tamamlama sigortası yapılabiliyor. Ev alıcısı ve yatırımcıları ile arsa sahiplerine uzmanlık gerektiren finansal, mali ve teknik analiz konularıyla hiç uğraşmadan finansal ve teknik yeterliliği bir sigorta şirketince onaylanmış, satıcıyı veya müteahhit seçme şansı veriyor. Sigorta şirketi düzenlediği poliçe ile satıcıya genel bir teminat limiti tahsis ediyor.

Fed'in faiz kararı öncesi dolar/TL de sınırlı yükseliş devam ediyor!

5 bin TL emekli ikramiyesinde son dakika! SSK ve Bağkur emeklileri acil bakın!

Kıdem tazminatı artık verilmeyecek mi? Çalışanlar dikkat! İkinci emekli aylığı ne kadar olacak?


Geri Dön