29 / 04 / 2024

EYT’de maaş hesaplama! EYT’de maaş nasıl belirlenecek?

EYT’de maaş hesaplama! EYT’de maaş nasıl belirlenecek?

Emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar için maaş hesaplamaları gündemde yer alıyor. EYT’de maaş nasıl belirlenecek? sorusunun yanıtları aranıyor. İşte detaylar!



EYT ÇALIŞMASI 2022 YILI BİTMEDEN KAMUOYU İLE PAYLAŞILACAK

EYT konusunda bir çalışma grubu kuruldu ve düzenlemenin yıl sonuna kadar tamamlanması da bekleniyor.

ÇALIŞMA GRUBUNUN MASASINDA HANGİ EYT FORMÜLLERİ VAR?

EYT'lilerin nasıl emekli olacakları ile ilgili değişik formüller üzerinde çalışılıyor. İlk önce kimlerin hak sahibi olduğu ortaya çıkartılacak. Daha sonra da hak sahiplerinin hangi şartlarda emekli olacakları ortaya çıkacak. 8 Eylül 1999 yılı öncesinde sigortalı olmasına rağmen hala primi eksik olanlar, yılını tamamlamamış olanlar ve farklı kurumlarda çalışmaları bulunanlar açısından da yeni değerlendirmeler yapılması gerekiyor.

EYT'DE MAAŞ NASIL BELİRLENECEK?

EYT kapsam ve emeklilik şartları bir yandan belirlenirken emeklilik olduğunda maaş hesabının nasıl olacağı da merak ediliyor. 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanların yani EYT'lilerin maaş hesapları üç ayrı dönem olarak ele alınıyor.

İlk dönem olarak 1999 yılına kadar olan süre inceleniyor. Burada aylık bağlama oranları yüksek olarak uygulanıyor ancak güncelleme katsayısı dışında başka katkı olmuyor. Her üç dönemde de farklı aylık bağlama oranları ve güncelleme katsayıları göz önüne alınacak. EYT'liler için de emeklilik tarihleri belli olduğunda bu üç dönem için hesaplama yapılacak.

EYT ÇALIŞMASI KİMLERİ KAPSIYOR?

EYT düzenlemesi, 9 Eylül 1999 yılından önce sigortalı olan, prim ve yıl şartlarını tamamlayan ama yaşı bekleyenleri içine alıyor. Yıl veya priminden herhangi birisini tamamlamamış olan vatandaşlar da bulunuyor.

EYT’DEN SADECE SSK'LILAR MI YARARLANACAK?

9 Eylül 1999'dan önce Emekli Sandığı'na girmiş ya da Bağ-Kur'lu olan EYT'liler de yer alıyor.  Bu tarihten önce SSK'lı olan şimdi de memur olanlar, primi eksik bulunanlar, farklı kurumlardan prim biriktirenler de bulunuyor. Bütün bunlar ayrı ayrı değerlendirilerek kapsamlı bir çalışma yapılacak.

Cumhurbaşkanı konut ve kira fiyatlarındaki yükselişin önüne geçilecek hamleyi açıkladı! İşte detaylar!

Fed Başkanı enflasyonu düşürmeye kararlı! İşte Merkez Bankası’nın yol haritası!

Emekli yaşı sorgulama 2022! Bugün emekli olsam ne kadar maaş alırım?

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön